Veleposlanici Suverenog malteškog vojnog reda i Portugala u oproštajnim posjetima

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je u oproštajne posjete veleposlanika Suverenog malteškog vojnog reda i vice-dekana diplomatskog zbora Nikolu baruna Adamovicha Čepinskog i veleposlanika Portugala, Paula Tiaga Fernandesa Jerónima da Silvu ...


Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je u oproštajne posjete veleposlanika Suverenog malteškog vojnog reda i vice-dekana diplomatskog zbora Nikolu baruna Adamovicha Čepinskog i veleposlanika Portugala,  Paula Tiaga Fernandesa Jerónima da Silvu.

Ministrica Pusić zahvalila je Malteškom redu na značajnoj humanitarnoj pomoći pruženoj u Domovinskom ratu, kao i na današnjem radu Hrvatske malteške službe koja skrbi o mladima s fizičkim poteškoćama, pružajući im svake godine sudjelovanje na međunarodnom ljetnom kampu Malteškog reda za mlade invalide. Ujedno je zahvalila veleposlaniku Adamovichu Čepinskom na njegovom osobnom i profesionalnom angažmanu, kao i na doprinosu sveukupnom razvoju bilateralnih odnosa između Hrvatske i Malteškog reda, jedinog priznatog suverenog viteškog reda. Kao strani veleposlanik s najdužim stažom u Hrvatskoj, barun Adamovich istaknuo je kako on najbolje može svjedočiti o hrvatskom napretku na svim područjima od međunarodnog priznanja do punopravnog članstva u Europskoj uniji.  Tijekom sastanka razmatrane su mogućnosti daljnje suradnje na humanitarnom planu.

Portugalski veleposlanik Paul Tiago Fernandes Jerónim da Silva izrazio je zadovoljstvo što je za vrijeme svog petogodišnjeg boravka u RH vidio postignuća jedne nacije u uspješnom  pridruživanju euroatlantskim integracijama, kako ulasku u NATO tako i ulasku u EU. Ministrica je zahvalila veleposlaniku na značajnoj podršci koju je Portugal pružao RH na njenom putu prema punopravnom EU članstvu.  Naglasila je izvrsne bilateralne odnose, vrlo dobru suradnju na razini ministara vanjskih poslova, kao i važnost uzajamno pokrenutih različitih  inicijativa, izvrsnu kulturnu suradnju, ali i uvjerenje kako još ima dosta prostora za razvoj gospodarske suradnje. Sugovornici su se složili kako obje zemlje prolaze kroz teška ekonomska vremena, ali kako su ipak na vidiku i neki znaci napretka. Veleposlanik je  dodao kako Hrvatskoj ide u prilog što se nalazi na dobroj lokaciji, odnosno u sjecištu energetskih i transportnih putova  te  je lakše ostvariti gospodarske veze s drugim zemljama, za razliku od Portugala.



Priopćenja