Veleposlanica Mrđen Korać izabrana za potpredsjednicu Izvršnog vijeća OPCW-a


Hrvatska veleposlanica u Haagu Vesela Mrđen Korać izabrana za potpredsjednicu Izvršnog vijeća Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) za razdoblje od svibnja 2014. do svibnja 2015.

Na 75. redovnom zasjedanju Izvršnog vijeća Organizacije za zabranu kemijskog oružja 6. ožujka hrvatska veleposlanica u Haagu i stalna predstavnica pri OPCW Vesela Mrđen Korać izabrana je za potpredsjednicu Izvršnog vijeća, na mandat od jedne godine koji počinje 12. svibnja. U navedenom razdoblju planirana su tri redovna zasjedanja Izvršnog vijeća te brojni izvanredni sastanci zbog važnosti teme uništenja sirijskog oružja.

Veleposlanica Mrđen Korać izabrana je za potpredsjednicu Izvršnog vijeća zbog aktivnog angažmana, posebno tijekom dvogodišnjeg članstva u Izvršnom vijeću od svibnja 2011. do svibnja 2013. nakon kojeg je Republika Hrvatska je reizabrana za članicu Izvršnog vijeća na 18. godišnjoj Konferenciji država članica OPCW u prosincu 2013. na dvogodišnji mandat za razdoblje od svibnja 2014. do svibnja 2016. godine te je također dobila i mjesto u Predsjedništvu Izvršnog vijeća.

OPCW ima 190 članica, a Izvršno vijeće je sastavljeno od 41 članice, od čega 16 stalnih, dok se polovica od preostalih 25 bira svake godine na prijedlog zemljopisnih skupina. Predsjedništvo, koje je upravno tijelo Izvršnog vijeća, sastavljeno je od pet članova, po jednog iz svake zemljopisne skupine, novoizabrani članovi su: Urugvaj (predsjednik) te Hrvatska, Libija, Japan i Italija.



Priopćenja