Ujedinjeni narodi danas slave svoj 58. rođendan...

Ujedinjeni narodi danas slave svoj 58. rođendan. Republika Hrvatska je u Ujedinjene narode primljena 1992. godine. Usprkos manjkavostima tako složene organizacije od 191 države članice, UN su dokazali svoju nezamjenjivost u traženju rješenja za oružane sukobe diljem svijeta, ali i za gospodarsko-socijalne probleme, što svakako doprinosi izgradnji i očuvanju mira te stvaranju boljih uvjeta za život ljudske zajednice.

I u Republici Hrvatskoj UN su odigrali značajnu ulogu, zaustavljanjem nasilja i oružanog djelovanja. Diplomatskim putem doprinijeli su rješavanju političke krize na području bivše SFRJ i vraćanja okupiranih dijelova RH u njezin ustavno-pravni poredak. Danas Hrvatska svoju zahvalnost UN iskazuje aktivnim uključivanjem u mirovne postrojbe UN, a principijelnom i vjerodostojnom politikom podupire temeljne vrijednosti i načela Ujedinjenih naroda.

Obilježavanje Dana Ujedinjenih naroda prigoda je da se podsjetimo svega što je dosada učinjeno, ali i da istaknemo mnoge složene i odgovorne zadaće koje predstoje. Postavljanje Milenijskih razvojnih ciljeva 2000. godine, jednoglasno podržano od svih država članica UN, svakako je povijesni događaj te predstavlja velik izazov za Ujedinjene narode. Milenijski razvojni ciljevi jesu globalna platforma za razvoj u slijedećih 15 godina, te predstavljaju najcjelovitiji dokument na području razvojne politike na globalnoj razini.

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Tonino Picula je u svom govoru ovom prigodom na Fakultetu političkih znanosti 21. listopada o. g. istaknuo da su Ujedinjeni narodi, iako nesavršena organizacija, kada smo suočeni s novim prijetnjama, oni jedini forum koji može odgovoriti izazovima vremena na globalnoj razini.

Ovom prigodom upućujemo čestitke cijeloj obitelji UN-a, Glavnom tajniku, cijelom osoblju te svima koji svakodnevno surađuju s UN-om. Dan Ujedinjenih naroda za RH predstavlja praznik koji rado slavimo, jer ga doista doživljavamo kao svoj.



Priopćenja