U Ujedinjenim narodima se otkriva spomen ploča o Augustinčićevu spomeniku „Mir“

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovat će u srijedu, 20. rujna 2017. godine na ceremoniji otkrivanja spomenika „Mir“, kipara Antuna Augustinčića...

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovat će u srijedu, 20. rujna 2017. godine na ceremoniji otkrivanja spomenika „Mir“, kipara Antuna Augustinčića, kojeg je ove godine obnovila Vlada RH, i spomen-ploče o spomeniku koju će otkriti predsjednik Vlade Andrej Plenković te na svečanom prijemu u povodu 25. obljetnice članstva Hrvatske u Ujedinjenim narodima.

Spomenik „Mir“ jedan od simbola sjedišta UN-a u New Yorku, podignut je 1954. godine. Visok 5,5 metara i težak 5 tona položen je na desetmetarskom postolju izrađenom od bračkog kamena, a hrvatska Vlada ove ga je godine obnovila.

Ministrica Pejčinović Burić će u srijedu 20. rujna 2017. godine sudjelovati i na 10. konferenciji o olakšavanju stupanja na snagu Sveobuhvatnog sporazuma o zabrani nuklearnog testiranja (10. Conference on Facilitating the Entry info Force of the Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty), pokretanju EU-UN rodne inicijative za uklanjanje svih oblika nasilja prema ženama i djevojkama/rodno uvjetovanog nasilja (EU-UN Gender Initiative to eliminate all forms of violence against women and girls / gender-based violence), sastanku ministara vanjskih poslova o Iraku (Saving lives, protecting lives and rebuilding lives: developing a common agenda with and for Iraqi people) te će održati bilateralni sastanak s ministricom vanjskih poslova Kneževine Lihtenštajn Aureliom Frick.

Ministrica Pejčinović Burić i predsjednik Vlade Plenković, u utorak 19. rujna 2017. godine, nazočili su otvaranju opće rasprave 72. zasjedanja Opće skupštine UN-a. Na marginama zasjedanje Opće skupštine, ministrica Pejčinović Burić sastala se s mađarskim ministrom vanjskih poslova i trgovine Peterom Szijjartom i glavnim tajnikom OECD-a Angelom Gurriom.

Ministrica je u dva dana boravka u New Yorku sudjelovala i na uvodnom događaju o reformama UN-a na kojemu su bili i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres i američki predsjednik Donald Trump, a Hrvatska se tom prilikom svrstala uz one zemlje koje žele bolji i funkcionalniji i manje birokratski UN koji će više donijeti s manjim i učinkovitijim resursima. Ministrica je sudjelovala i na sastanku ministara Frankofonije te održala bilateralne sastanke s kolegama iz Ukrajine, Indonezije i Mađarske.

Izjava ministrice Pejčinović Burić

Preuzimanje

 



Priopćenja