U Istanbulu potpisana Zajednička izjava Hrvatske, Albanije i Makedonije

Ministri vanjskih poslova Republike Hrvatske, Republike Albanije i Republike Makedonije, zemalja aspiranata za članstvo u NATO-u, danas su 29. lipnja 2004. u Istanbulu, u Turskoj, na sastanku na vrhu Sjevernoatlantskog vijeća – Euroatlantskog partnerskog vijeća potpisali Zajedničku izjavu

(neslužbeni prijevod)

1. Mi, ministri vanjskih poslova Republike Albanije, Republike Hrvatske i Republike Makedonije, izražavamo svoju punu potporu Priopćenju Sjevernoatlantskoga vijeća sa sastanka na vrhu u Istanbulu, u njegovu slovu i duhu. Potvrđujemo spremnost svojih zemalja da nastave davati i proširivati, gdje god je to moguće, naš puni učinkoviti doprinos NATO-ovoj politici, inicijativama, misijama i operacijama.

2. Ponovno ističemo opredjeljenje za što skoriji ulazak u punopravno članstvo u NATO-u, prema našim individualnim zaslugama. Nastavit ćemo jačati i ubrzavati sve neophodne reforme za postizanje sve većeg stupnja ukupne kompatibilnosti i interoperabilnosti sa Savezom.

3. Izražavamo zadovoljstvo činjenicom da je Sjevernoatlantsko vijeće potvrdilo NATO-ovu politiku otvorenih vrata u odnosu na naše tri zemlje time što će se proces proširenja kontinuirano razmatrati. Izražavamo zadovoljstvo što je Savez pozdravio naš napredak i uvažio naš doprinos regionalnoj stabilnosti i suradnji. Zahvaljujemo na pomoći koju nam Savez i države-članice pružaju u našim reformskim naporima. Uvjereni smo da ćemo biti u stanju ispuniti kriterije poziva za početak pristupnih razgovora s NATO-om prije sljedećega sastanka na vrhu.

4. Nastavit ćemo intenzivnu suradnju naših triju zemalja na svim važnim područjima, pomažući uzajamno jedni drugima na putu u NATO.

5. Suradnju u sklopu Američko-jadranske povelje smatramo važnim instrumentom za jačanje regionalne stabilnosti i blagostanja. Naš konačni zajednički cilj je integracija cijele regije u euroatlantske strukture. Snažno podupiremo i ohrabrujemo Bosnu i Hercegovinu te Srbiju i Crnu Goru u nastojanjima da se čim prije pridruže euroatlantskim integracijama.

Zajedničku izjavu su uz ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Miomira Žužula potpisali ministar vanjskih poslova Republike Albanije dr. Kastriot Islami i ministrica vanjskih poslova Republike Makedonije dr. Ilinka Mitreva.



Priopćenja