Suradnja u realizaciji projekta Trans-jadranskog plinovoda i Jonsko-jadranskog plinovoda

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović boravio je 23. svibnja u službenom posjetu Tirani gdje je, zajedno s ministrom vanjskih poslova Albanije Aldom Bumçijem...

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović boravio je 23. svibnja u  službenom posjetu Tirani gdje je, zajedno s ministrom vanjskih poslova Albanije Aldom Bumçijem, zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatkom Lagumdžijom te ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Crne Gore Igorom Lukšićem, u ime Republike Hrvatske potpisao Memorandum o suglasnosti u svezi s pružanjem potpore i suradnji u realizaciji projekta Trans-jadranskog plinovoda (TAP) i projekta Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP). Svečanoj ceremoniji potpisivanja nazočio je i predsjednik Vlade Republike Albanije Sali Berisha.

Riječ je o međusobno povezanim projektima koji predstavljaju jednu od opcija daljnje diversifikacije europskih dobavnih pravaca i izvora kroz opskrbu kaspijskim plinom iz azerbajdžanskog polja Shah Deniz II, čime se postiže daljnje jačanje energetske sigurnosti kako zemalja Jugoistočne Europe tako i širem kontekstu energetske sigurnosti EU te čitavog europskog kontinenta.

U svojim obraćanjima na svečanoj ceremoniji potpisivanja Memoranduma, kojoj su nazočili i službeni predstavnici Italije i Grčke – zemalja kroz koje je planiran prolazak Trans-jadranskog plinovoda, supotpisnici Memoranduma su izrazili nadu da će konzorcij Shah Deniz prilikom skorog donošenja konačne odluke o novoj europskoj trasi plinovoda znati prepoznati vrijednost projekata TAP i IAP, kojima se i ovim Memorandumom potvrđuje puna politička podrška svih šest zemalja regije Jugoistočne Europe.

Prije potpisivanja Memoranduma o suglasnosti zamjenik Klisović se odvojeno susreo i s ministrom gospodarstva, trgovine i energetike Republike Albanije Florionom Mimom, s kojim je razmotrio aktualno stanje bilateralnih gospodarskih odnosa, kao i nova potencijalna područja suradnje kroz projekte od zajedničkog interesa.



Priopćenja