Studijski posjet djelatnika Europske komisije Republici Hrvatskoj

  • Slika
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova bilo je domaćin studijskog posjeta šesnaest djelatnika iz različitih glavnih uprava Europske komisije, u razdoblju od 9. do 11. listopada. Posjet je organiziran u okviru redovite suradnje Europske komisije s državama članicama, a prethodno je takav posjet bio organiziran 2018. godine.
 
Cilj posjeta je bio omogućiti djelatnicima Europske komisije bolje razumijevanje političkih, administrativnih, ekonomskih i drugih struktura Republike Hrvatske, istovremeno doprinoseći jačanju odnosa i međusobnog povjerenja između nacionalne administracije države članice i službi Europske komisije. Tijekom prvog dana posjeta u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, djelatnicima EK uvodno se obratila državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić koja se osvrnula na deset godina članstva RH u EU, na dosadašnja postignuća kao i na stečena iskustva, s posebnim osvrtom u odnosu na politiku proširenja i zapadni Balkan. Ravnateljica Uprave za Europu Zrinka Ujević predstavila je hrvatske poglede na aktualne europske teme, dok je osvrt na trgovinsku i razvojnu politiku Republike Hrvatske iznijela Irena Alajbeg, ovlaštena za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za gospodarske poslove i razvojnu suradnju. S hrvatskom materijalnom i nematerijalnom kulturnom baštinom djelatnike Europske komisije upoznala je načelnica Sektora za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove u Ministarstvu kulture i medija Mirjana Piskulić. U popodnevnom dijelu programa djelatnici Europske komisije održali su bilateralne sastanke s predstavnicima većeg broja ministarstva i stručnih tijela državne uprave Republike Hrvatske, sukladno njihovim prethodno iskazanim interesima za pojedine teme.
 
Sljedećeg dana održan je sastanak u Uredu predsjednika Vlade RH, na kojem je posebni savjetnik predsjednika Vlade za ekonomska pitanja Zvonimir Savić upoznao djelatnike Europske komisije s provedbom Nacionalnog plana oporavka i otpornost. Na sastanku s potpredsjednicom saborskog Odbora za regionalni razvoj i fondove EU Katarinom Nemet prezentiran je rad Odbora kao i sustav obavljanja europskih poslova u Hrvatskom saboru te su razmijenjena mišljenja o korištenju europskih sredstava na razini lokalne i regionalne samouprave. Održani su i sastanci u Predstavništvu Europske komisije u RH kao i u Uredu Europskog parlamenta u RH.
 
Studijski posjet završen je posjetom Hrvatskoj gospodarskoj komori te je na sastanku s glavnom tajnicom Marinom Rožić, glavnim ekonomistom Goranom Šaravanjom i direktoricom Centra za internacionalizaciju poslovanja Silvom Stipić Kobali prezentiran rad HGK te je dan osvrt na razvoj gospodarske situacije u RH nakon ulaska u EU, s posebnim osvrtom na jačanje makroekonomske stabilnosti.   

Ostale vijesti