Stanje ljudskih prava u Hrvatskoj predmet rasprave Univerzalnog periodičnog pregleda UN-a

U okviru trećeg ciklusa Univerzalnog periodičkog pregleda (UPR) Hrvatska je 10. studenog 2020. pred UN-ovim Vijećem za ljudska prava predstavila aktivnosti u području promicanja i zaštite ljudskih prava na nacionalnoj razini...

U okviru trećeg ciklusa Univerzalnog periodičkog pregleda (UPR) Hrvatska je 10. studenog 2020. pred UN-ovim Vijećem za ljudska prava predstavila aktivnosti u području promicanja i zaštite ljudskih prava na nacionalnoj razini. Rasprava je zbog trenutne epidemiološke situacije uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19 održana u virtualnom formatu.

UPR je jedinstven proces periodičnog pregleda stanja ljudskih prava svih 193 zemalja članica UN-a, koji se održava u petogodišnjem razdoblju. Hrvatska je svoja izvješća UPR-u predstavila u studenom 2010. i svibnju 2015. godine. Cilj trećeg ciklusa UPR pregleda je predstaviti mjere poduzete u provedbi preporuka dobivenih tijekom prva dva ciklusa, kao i naglasiti nova postignuća na području ljudskih prava.

Hrvatsko izaslanstvo predvodio je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, koji je putem video poruke uvodno predstavio napredak i izazove na području ljudskih prava u Hrvatskoj tijekom posljednjih pet godina.

Aktualni pregled stanja ljudskih prava u Hrvatskoj prikupio je veliki interes država, pri čemu je njih 90 iskoristilo mogućnost sudjelovanja u raspravi i davanja preporuka.

Hrvatska je dva puta iskoristila mogućnost uključivanja u raspravu putem video poruke državnog tajnika za političke poslove Frane Matušića, i ponudila odgovore na pitanja zainteresiranih država. U sklopu interaktivnog dijela UPR-a, koji je zbog virtualnog formata sastanka znatno skraćen, državni tajnik Matušić je kratko predstavio stajalište Hrvatske na konkretna pitanja država, ranije upućena pisanim putem.

Nakon uspješnog predstavljanja stanja ljudskih prava u Hrvatskoj i usuglašavanja zaprimljenih preporuka s tzv. Trojkom, koju čine Kamerun, Katar i Nizozemska, UPR izvješće za Hrvatsku bit će privremeno usvojeno 13. studenog 2020.



Priopćenja