Snaženje strateškog partnerstva Hrvatske i Države Izrael

  • Slika

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se u ponedjeljak, 29. svibnja 2023. godine, s ministrom vanjskih poslova Države Izrael Elijem Cohenom.

Ministri su susret započeli polaganjem vijenca žrtvama Domovinskog rata ispred Spomenika domovini.

Hrvatska i Izrael u 26 godina diplomatskih odnosa ostvarili su velike napretke u suradnji na svim područjima. Prije dvije godine potpisan je Memorandum o razumijevanju o strateškom partnerstvu, a danas u prostorijama Ministarstva potpisan je Memorandum o suglasju na području razvojne suradnje.

„Memorandum o suglasju na području razvojne suradnje omogućit će zajedničko pružanje pomoći državama našega susjedstva i diljem svijeta u ostvarenju njihovih razvojnih ciljeva. Time ćemo pridonijeti miru, sigurnosti i stabilnosti u širem i daljem susjedstvu. Ovaj sporazum potaknut je vrlo uspješnim razvojnim projektom Hrvatske i Izraela u Bosni i Hercegovini, koji svjedoči da dijelimo interese i strateški pristup u Jugoistočnoj Europi“ rekao je ministar Grlić Radman.

Gospodarska suradnja te osobito investicije bile su jedna od tema ovog susreta. Izrael je već investirao u obnovljive izvore energije i turistički sektor u Hrvatskoj, a Hrvatska je jedna od omiljenih destinacija izraelskih turista.

Bilo je i riječi o velikom potencijalu suradnje u području poljoprivrede i energetike. Ministri Grlić Radman i Cohen razgovarali su o potrebi skorog zasjedanja Zajedničkog odbora za gospodarsku suradnju, kako bi definirali prioritetna područja budućeg djelovanja Hrvatske i Izraela.

,,Izrael i Hrvatska imaju odlične odnose. Naši narodi razvijaju čvrsto partnerstvo temeljeno na međusobnom poštovanju, dijele iste vrijednosti i posvećeni su miru i stabilnosti u regiji. Ti se odnosi razvijaju u različitim područjima - uključujući trgovinu, sigurnost, kulturu i suradnju među našim narodima'', rekao je izraelski ministar Cohen.

Ministar Grlić Radman zahvalio je ministru Cohenu na podršci koju Izrael pruža Hrvatskoj u procesu pristupanja Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD). Potom je istaknuo kako je Hrvatska 1. ožujka ove godine preuzela predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust, čime se potvrđuje predanost očuvanju sjećanja na žrtve Holokausta, kao i prema borbi protiv antisemitizma i svih oblika rasizma i diskriminacije.



Priopćenja