Snaženje savezništva Zagreba i Londona

  • Slika
Ministar Gordan Grlić Radman boravio je u radnom posjetu Londonu gdje se susreo s državnim tajnikom za vanjske poslove, poslove Commonwealtha i razvoj Jamesom Cleverlyjem. Razgovarali su o prijateljskim i partnerskim bilateralnim odnosima, suradnji u međunarodnim organizacijama, snaženju gospodarske suradnje, nužnosti nastavka potpore Ukrajini, kao i o važnosti stabilnosti Zapadnog Balkana. 
 
Ministri su nakon bilateralnog sastanka potpisali Zajedničku izjavu o bilateralnoj suradnji između Republike Hrvatske i Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske.
 
„Prošle godine obilježili smo 30. obljetnicu uspostave naših diplomatskih odnosa; ova Izjava odražava naše blisko prijateljstvo i zajedničke vrijednosti - zaštita temeljnih sloboda, demokracija i vladavina prava. Predani smo zajedničkom radu na promicanju tih vrijednosti na globalnoj razini, te ponovno potvrđujemo našu nepokolebljivu predanost sigurnosti i stabilnosti euroatlantskog područja i našu predanost održavanju međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima”, naglasio je ministar. Sugovornici su istaknuli kako dvije zemlje dijele zajedničku viziju u nizu pitanja od vanjske politike, obrane i sigurnosti, do trgovine i obrazovanja, a zajedničke vrijednosti osnažuju se bliskom suradnjom u međunarodnim organizacijama.
 
“Savezništvo između Londona i Zagreba postaje sve bliže i jače. Izjava dodatno zbližava naše dvije zemlje koje su već dobri prijatelji, bliski partneri i saveznici, a povećat će našu suradnju u obrani i sigurnosti, kibernetičkoj sigurnosti, energetskoj diverzifikaciji i čitavom nizu bilateralnih pitanja", rekao je britanski državni tajnik Cleverly.
 
Također, ministar Grlić Radman susreo se i s predstavnicima Britansko-hrvatske gospodarske komore i Britansko-hrvatskog društva s kojima je razmijenio mišljenja o novim gospodarskim mogućnosti i snaženju trgovinske razmjene. 
 
Tijekom boravka u Londonu, ministar se susreo i s predstavnicima hrvatske zajednice u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i s članovima Svestranačke parlamentarne skupine za Hrvatsku s kojima je razgovarao o političkoj suradnji dviju država, trenutnim političkim izazovima vezanim uz Ukrajinu i unaprjeđenju odnosa Hrvatske i Ujedinjenog Kraljevstva na bilateralnoj razini. Na kraju svog posjeta, ministar je posjetio Hrvatsku katoličku misiju u Londonu koju vodi fra Ljubomir Šimunović.


Priopćenja