Služba za prijenos znanja MVEP-a započela je s provedbom projekta „Capacities for EU Financing“ u Ukrajini

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Cilj projekta je jačanje kapaciteta državnih službenika Ukrajine za učinkovito upravljanje i koordinaciju fondova Europske unije, a u širem okviru doprinos gospodarskom razvoju, infrastrukturnim reformama i regionalnom napretku Ukrajine, te učinkovitom korištenju sredstava iz instrumenta „Ukraine Facility“ koji obuhvaća pomoć u obnovi, rekonstrukciji i modernizaciji Ukrajine. Korisnici projekta su 120 ukrajinskih državnih službenika iz različitih ministarstava i institucija, koji se bave regionalnom i kohezijskom politikom, uključujući Ured za koordinaciju europskih integracija. U razdoblju od srpnja do studenog 2024. godine provest će se niz aktivnosti usmjerenih na specifična područja EU fondova i regionalnog razvoja, uključujući organizaciju 6 virtualnih treninga, provedbu Ljetne škole regionalnog razvoja u Šibeniku te izradu Priručnika o financijskim instrumentima EU.

Prvi u nizu virtualnih treninga pod nazivom „Europska unija i fondovi EU“ održan je 23. i 24. srpnja 2024., pruživši polaznicima temeljno znanje o funkcioniranju Europske unije, mehanizmima donošenja odluka i pravnom sustavu EU-a, te ključnim politikama i njihovoj povezanosti s instrumentima financiranja. Kroz praktične primjere, polaznici su dobili uvid u način na koji EU fondovi podupiru ključne politike, posebno u kontekstu regionalnog razvoja i ekonomske stabilnosti. Trening su održale  trenerice gđa Dinka Krčelić i gđa Lela Vujanić s dugogodišnjim profesionalnim i praktičnim iskustvom u  temama vezanim uz Europsku uniju.

Od 9. do 11. rujna 2024.  proveden je i drugi virtualni trening pod nazivom „Proračunski sustav EU-a i kohezijska politika“. Cilj je ovog treninga bio pružiti polaznicima detaljan uvid u proračunski okvir Europske unije, s posebnim naglaskom na Višegodišnji financijski okvir 2021.-2027. i ključne proračunske programe koji pružaju investicijsku potporu. Polaznicima je predstavljeno niz važnih tema, uključujući ključne proračunske programe i financijske instrumente koji potiču investicije i podržavaju regionalni razvoj, ulogu EU i nacionalnih tijela u provedbi proračunskih programa te utjecaj ruske agresije na Ukrajinu na EU proračun. Trening su proveli g. Jakša Puljiz, g. Domagoj Račić i g. Mladen Vojković, stručnjaci s bogatim teorijskim i praktičnim iskustvom iz područja regionalne politike i planiranja regionalnog razvoja.

Do kraja studenoga provest će se još 4 virtualna treninga na teme strateškog planiranja, upravljanja projektnim ciklusom EU fondova te predstavljanje hrvatskog institucionalnog okvira u koordinaciji EU fondova.

Ovaj projekt predstavlja važan korak prema jačanju institucionalnih kapaciteta Ukrajine za učinkovito upravljanje sredstvima EU, čime se dugoročno omogućuje poboljšanje kvalitete i stabilnosti zakonske regulative u domeni EU projekata. Budući da na koherentan način kombinira teoriju i praksu, projekt će imati ključnu ulogu u poticanju održivog regionalnog razvoja i ubrzanju integracijskih procesa Ukrajine prema Europskoj uniji.

Ostale vijesti