Slijedom krivo interpretiranih i netočno iznesenih činjenica u današnjem priopćenju Sindikata državnih

Prije svega želimo napomenuti kako je Naputak za nastup medijima u potpunosti usklađen s Etičkim kodeksom državnih službenika

Prije svega želimo napomenuti kako je Naputak za nastup medijima u potpunosti usklađen s Etičkim kodeksom državnih službenika.

Naputkom je jasno istaknuto kako prigodom svakog službenog nastupa u medijima, djelatnici u službi vanjskih poslova moraju zastupati službene stavove Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, u skladu s propisima, dobivenim ovlastima, stručnim znanjem, te poštivati propise o zaštiti tajnosti podataka, kao i propise kojima se uređuje područje prava na pristup informacijama, propise koji se odnose na medije, te Etički kodeks državnih službenika, a sukladno odredbama ovog Naputka. Također se moraju ponašati tako da ne umanje svoj ugled i ugled državne službe, te ne dovedu u pitanje svoju nepristranost u postupanju. Naputkom je određen i postupak dobivanja suglasnosti za službene nastupe u medijima.

Prigodom privatnog nastupa u medijima, u komunikaciji s predstavnicima medija, te svim oblicima medijskog djelovanja u kojima ne predstavljaju Ministarstvo, djelatnici će istaknuti da iznose osobne stavove. U slučaju privatnog nastupa u medijima odredbe vezane uz dobivanje suglasnosti primjenjuju se samo ukoliko je određeni dio nastupa tematski povezan s državnom službom ili se tiče službenih stavova.



Priopćenja