Sjednica Stalne hrvatsko-bavarske komisije

U Münchenu je 25. svibnja 2004. završila 27. sjednica Stalne hrvatsko-bavarske komisije, jedne od najznačajnijih regionalnih inicijativa u ovom dijelu Europe

Državni tajnik Gordan Bakota i bavarski ministar za europska pitanja i regionalne odnose Slobodne Države Bavarske Eberhard Sinner istakli su značaj Komisije u promicanju partnerske suradnje između Hrvatske i Bavarske. Gordan Bakota je rekao da tridesetdvogodišnja uspješna suradnja u okviru Komisije potvrđuje čvrste veze između Hrvatske i Bavarske te naglasio kako se sjednica održava u značajno vrijeme u kojem Hrvatska nakon dobivenog pozitivnog Mišljenja Europske komisije s utemeljenim optimizmom u lipnju 2004. očekuje status kandidata kao i datum za početak pregovora s Europskom unijom. Prijateljska Bavarska davala je i daje Hrvatskoj u tom procesu snažnu potporu kroz razvijenu i sadržajnu suradnju u okviru Stalne komisije.

U osvrtu na trenutnu političku i gospodarsku situaciju državni tajnik je rekao da hrvatska Vlada provodi politiku kontinuiteta i odlučnih koraka te naglasio spremnost Hrvatske za ustrajnu provedbu nužnih reformi, kako u cilju podizanja životnog standarda tako i u cilju ostvarivanja članstva u Europskoj uniji.

Bavarski državni ministar Sinner je kazao da je suradnja u okviru Stalne hrvatsko-bavarske komisije dio vizije o Europskoj uniji, jer svi dogovoreni projekti vode velikom zajedničkom cilju - bržem pridruživanju Hrvatske Europskoj uniji. Ocijenivši da dinamično približavanje Hrvatske Europskoj uniji otvara nove i veće mogućnosti suradnje i na prostoru jugoistočne Europe, ministar Sinner je istaknuo važnost povezanosti Slovenije, Mađarske i Hrvatske s Europskom unijom kao i njihovu funkciju mosta prema jugoistočnoj Europi. Sinner je predložio suradnju između komisija koje Bavarska ima sa svim zemljama, podsjetivši da je multilateralna suradnja temelj rada u Europskoj uniji.

U ime ministrice za europske integracije Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović državni je tajnik Gordan Bakota uputio ministru Eberhardu Sinneru poziv za posjet Hrvatskoj koji je sa zadovoljstvom prihvaćen.

Sjednica Stalne hrvatsko-bavarske komisije završila je potpisivanjem Protokola u kojem su spomenuti važni novi projekti čije ostvarivanje je utvrđeno u Radnom programu koji je orijentiran na potporu hrvatskom ostvarivanju članstva u Europskoj uniji i na partnersku suradnju Hrvatske i Bavarske.



Priopćenja