Sjećanje na žrtve Bleiburške tragedije i križnih putova

  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u subotu, 14. svibnja 2022. godine, kao izaslanik predsjednika Vlade RH na obilježavanju 77. obljetnice Bleiburške tragedije i križnog puta na zagrebačkom gradskom groblju Mirogoj.

Ministar je zajedno s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem i izaslanstvom polaganjem vijenaca odao pijetet pokojnima uz čuvanje spomena na nevine i mučene žrtve ubijene bez suđenja.

Katoličku molitvu za žrtve Bleiburške tragedije i križnih putova na Mirogoju predvodio je generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije vlč. dr. Krunoslav Novak. Islamsku dovu predvodio je zamjenik glavnog imama Mešihata islamske zajednice u Zagrebu i izaslanik muftije Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj Aziza Hasanovića, Mersad Kreštić.

Ovogodišnja komemoracija žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta održava se pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora, a u suorganizaciji Počasnog blreiburškog voda i Hrvatske biskupske konferencije u liturgijskom dijelu. Uz polaganje vijenaca na zagrebačkom gradskom groblju Mirogoj te svetom misom u Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini, ovogodišnje obilježavanje održano je i tijekom jučerašnjeg dana kada je u župnoj crkvi u Bleiburgu služena sveta misa. Veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji Daniel Glunčić, u svojstvu izaslanika predsjednika Sabora Jandrokovića i izaslanika predsjednika Vlade Plenkovića, položio je vijenac na Lojbaškom polju.

Priopćenja