Sastanak sa zamjenikom gradonačelnika Šangaja

Boravak u Šangaju, gradu s 23 milijuna stanovnika i GDP u 2012. od 320 mlrd USD, odnosno 13 000 USD per capita, ministrica Pusić započela je sastankom sa zamjenikom gradonačelnika Jiangom Zhuoqing-om

Boravak u Šangaju, gradu s 23 milijuna stanovnika i GDP u 2012. od 320 mlrd USD, odnosno 13 000 USD per capita, ministrica Pusić započela je sastankom sa zamjenikom gradonačelnika Jiangom Zhuoqing-om.

Danas usluge čine 60% GDP-a Šangaja, uz naravno financije, transport i trgovinu. Prema riječima zamjenika gradonačelnika, Šangaj, inače Grad prijatelj Zagreba, fokusira se na istraživanje i razvoj. Tijekom zadnjih tridesetak godina, Šangaj i Zagreb intenzivno surađuju u području obrazovanja te znanosti i tehnologije.

Hrvatska ima vrlo dobru lokaciju, a sa Šangajem dijeli slične interese - prometna infrastruktura i turizam, i zato vidimo mogućnost suradnje, kazala je ministrica i dodala kako je imala priliku uvjeriti se u visoku kvalitetu željezničkog prometa, odnosno brzog vlaka koji od Pekinga do Šangaja put od oko 1300 km pređe za 4 sata, prosječnom brzinom od 300 km/h.

Ministrica je istaknula kako su hrvatske luke zapravo ulaz na šire tržište od samog hrvatskog tržišta, odnosno ulaz su na tržište zemalja zapadnog Balkana, ali i šire u srednju Europu. A kada je o turizmu riječ, kineski turisti iz Hrvatske mogu u vrlo kratkom vremenu posjetiti i druge zemlje, za par sati vožnje.

Ministrica Pusić sutra će obići i poslovnu zonu Pudong te se sastati s gradonačelnikom Šangaja, dok će zamjenik ministrice Joško Klisović održati prezentaciju investicijskih mogućnosti predstavnicima poslovne zajednice Šangaja.
 



Priopćenja