Sastanak na vrhu zemalja Zapadnog Balkana

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova, Vesna Pusić, sudjelovat će u četvrtak 27. kolovoza o. g. u Beču na Sastanku na vrhu zemalja Zapadnog Balkana...

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova, Vesna Pusić, sudjelovat će u četvrtak 27. kolovoza o. g. u Beču na Sastanku na vrhu zemalja Zapadnog Balkana, koji predstavlja nastavak Berlinskog procesa. Ministrica Pusić će osim sudjelovanja na radnoj sjednici o regionalnoj suradnji, s ostalim ministrima vanjskih poslova raspravljati i o izbjegličkoj krizi, dijalogu religija i borbi protiv ekstremizma.
 
Berlinski proces započet je 2014. g., a nastavit će se u petogodišnjem razdoblju, u kojem će se na godišnjim sastancima na vrhu davati podrška proširenju EU-a na regiju Jugoistočne Europe, odnosno na Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju. Na summitu će sudjelovati zemlje domaćini: Njemačka kao prošlogodišnji i Austrija kao ovogodišnji te Francuska, Italija, Slovenija i Hrvatska, čije će izaslanstvo predvoditi predsjednik Vlade Zoran Milanović.
 
Na prošlogodišnjem sastanku u Berlinu naglasak je bio na regionalnoj suradnji te suradnji na području gospodarstva i vladavine prava. Ovogodišnji summit za glavne teme imat će infrastrukturu i povezivanje, regionalnu suradnju, mlade i migracije, a bit će podijeljen u tri segmenta: za predsjednike vlada, ministre vanjskih poslova i ministre gospodarstva. Očekuje se dolazak predsjednika i članova Europske komisije te predsjednika europskih financijskih institucija.



Priopćenja