Sastanak ministrice Pusić i Ahmeta Üzümcüa, glavnog direktora OPCW

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je danas glavnog direktora Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) Ahmeta Üzümcüa

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je danas glavnog direktora Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) Ahmeta Üzümcüa koji je tom prigodom zahvalio Hrvatskoj na aktivnoj ulozi u OPCW te na doprinosu u ispunjavanju ciljeva Konvencije o zabrani kemijskog oružja.

Na sastanku glavnog direktora s Nacionalnim povjerenstvom RH za provedbu Konvencije o zabrani kemijskog oružja, pod predsjedanjem pomoćnice ministrice Jasne Ognjanovac, razgovaralo se o uspješnoj suradnji Hrvatske i OPCW te o mogućnostima širenja suradnje. Predsjedavajuća Konferencije država stranaka OPCW Vesela Mrđen Korać istaknula je kako hrvatsko Nacionalno povjerenstvo može poslužiti kao model za provedbu Konvencije o zabrani kemijskog oružja. Glavni direktor OPCW izvijestio je o procesu uništavanja kemijskog oružja, posebno sirijskog kemijskog oružja, te o strateškim planovima OPCW za nadolazeće razdoblje.

Glavni direktor Üzümcü posjetio je također Institut Ruđer Bošković, Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti te regionalni Centar za sigurnosnu suradnju - RACVIAC.

Hrvatska je među prvima potpisala Konvenciju o zabrani kemijskog oružja, koja broji 192 države članice, te je osnovala Nacionalno povjerenstvo neposredno nakon stupanja Konvencije na snagu 1997 godine. Bila je domaćin prve međunarodne pokazne vježbe ASSISTEX 2002. godine te domaćin sastanka nacionalnih povjerenstava istočnoeuropske skupine 2013. Hrvatska je izabrana za dvogodišnje članstvo u Izvršnom vijeću OPCW za razdoblje od svibnja 2011. do svibnja 2013. godine, te ponovo za razdoblje od svibnja 2014. do svibnja 2016.



Priopćenja