RH dodatno uputila milijun eura humanitarne pomoći stanovništvu Pojasa Gaze

  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Grlić Radman predstavljao je, u četvrtak 9. studenog 2023. godine, Republiku Hrvatsku na međunarodnoj konferenciji u organizaciji predsjednika Francuske Republike Emmanuela Macrona s ciljem strukturiranja međunarodnog humanitarnog odgovora za pomoć civilnom stanovništvu Gaze.
 
Ministar je u svom obraćanju naglasio snažnu podršku Republike Hrvatske pravu Države Izrael na samoobranu te osudio brutalni teroristički napad Hamasa, istaknuo nužnost bezuvjetnog puštanja talaca, kao i potrebu zaštite civila u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom. Potvrđena je i prva donacija Vlade Republike Hrvatske od 250 tisuća eura za hitnu humanitarnu pomoć stanovništvu Gaze te ona s današnje sjednice Vlade RH u iznosu od milijun eura. Istaknuta je potreba za osiguranjem humanitarnih koridora, kao i humanitarnih stanki.
 
Izražena je, također, spremnost za uključivanjem u zajedničke inicijative prisutnih država, poput ciparske inicijative za uspostavom pomorskog humanitarnog koridora. Dodatno, ministar Grlić Radman je izrazio hrvatsko zalaganje za pomoć Egiptu i Jordanu, koji su izravno pogođeni posljedicama ovog sukoba.
 
Konferencija je okupila ključne aktere uključene u humanitarno djelovanje na području Gaze, uključujući države članice Europske unije, institucije EU, države regije, regionalne organizacije, agencije Ujedinjenih naroda, Palestinsku samoupravu, te brojne nevladine organizacije koje djeluju na terenu.

Priopćenja