Republika Hrvatska je sudjelovanjem na prvom ovogodišnjem sastanku Vijeća sigurnosti

Republika Hrvatska je sudjelovanjem na prvom ovogodišnjem sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u četvrtak, 3. siječnja 2008. godine, obilježila početak svog dvogodišnjeg mandata nestalne članice Vijeća sigurnosti u razdoblju 2008. – 2009. godine

U tom će razdoblju Republika Hrvatska djelovati u skupini petnaest zemalja koje će donositi najvažnije odluke u svezi mira i sigurnosti u svijetu.

Hrvatska je ovom prilikom također preuzela i dvogodišnje predsjedanje Odborom Vijeća sigurnosti za praćenje provedbe Rezolucije 1373 (2001), tzv. Protuterorističkim odborom. Osim Protuterorističkog odbora, Hrvatska će u sljedeće dvije godine predsjedati i Radnom skupinom osnovanom rezolucijom 1566 (2004), koja se također bavi suzbijanjem terorizma.

Za Republiku Hrvatsku ovakva je odluka Vijeća sigurnosti iznimno priznanje, osobito u svijetlu važnosti suzbijanja terorizma kao jednog od najvećih suvremenih izazova i prijetnji globalnom miru i sigurnosti, te potvrda povjerenja međunarodne zajednice u sposobnosti države, po prvi puta članice Vijeća sigurnosti, za vođenje odbora koji oblikuje odgovor svijeta na terorizam.

Hrvatska je također preuzela potpredsjedničke dužnosti za Odbor za praćenje provedbe Rezolucije 751 (1992) – Sankcije protiv Somalije, za Odbor za praćenje provedbe rezolucije 1591 (2005) – Sankcije protiv Sudana, te za Odbor za neširenje oružja masovnog uništenja osnovan prema Rezoluciji 1540 (2004).

U radu Vijeća po prvi puta su sudjelovale i preostale četiri novoizabrane nestalne članice – Burkina Faso, Kostarika, Libija, Vijetnam. Prema ustaljenoj abecednoj rotaciji Republika Hrvatska će Vijećem sigurnosti predsjedati u prosincu 2008. godine.



Priopćenja