Pusić: nastavak suradnje s Kinom bilateralno, kroz EU i format Kina+16

(Hina) - Kina i Hrvatska kane ojačati suradnju u području obrazovanja pa je Kina osigurala stipendije za hrvatske studente, a i Hrvatska će primiti studente iz Kine...


(Hina) - Kina i Hrvatska kane ojačati suradnju u području obrazovanja pa je Kina osigurala stipendije za hrvatske studente, a i Hrvatska će primiti studente iz Kine, rekle su u petak nakon sastanka u Zagrebu potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i kineska potpredsjednica vlade Liu Yandong.

"Kina je osigurala dvjesto stipendija za hrvatske studente i dvadeset školarina za kraće seminare na Konfucijevu institutu u Kini", rekla je potpredsjednica kineske Vlade Yandong. "Hrvatska je pozvala predstavnike kineske državne uprave na novi poslijediplomski specijalistički studij diplomacije, osnovan u suradnji sa zagrebačkim sveučilištem", rekla je prva potpredsjednica Vlade i ministrica Pusić.

Liu Yandong posjetila je i institut Ruđer Bošković, a s ministricom Pusić razgovarala je i o mogućnostima jačanja suradnje na području primijenjenih prirodnih znanosti. U subotu će na Plitvicama bit će potpisan Sporazum o osnivanju zajedničkog istraživačkog centra za zaštitu okoliša.

Ministrica Pusić razgovarala je s potpredsjednicom kineske vlade o mogućnostima jačanja suradnje dviju zemalja i u gospodarstvu, a zahvalila joj je i na dvjema donacijama. Pomoć stradalima od poplava u Hrvatskoj poslali su zaposlenici kineskoga veleposlanstva u Zagrebu, a i Kina je dala donaciju za stradale preko Crvenoga križa, rekla je ministrica.

Šest hrvatskih sjeverozapadnih županija pripremit će katalog proizvoda i poduzeća koja će se predstaviti na kineskome tržištu, najavila je hrvatska ministrica.

Kinesku potpredsjednicu vlade primili su i hrvatski predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović.

Izjavu prve potpredsjednice Vlade i ministrice Vesne Pusić preuzmite ovdje.

Izjavu Liu Yandong, zamjenice predsjednika Vlade Narodne Republike Kine preuzmite ovdje.



Priopćenja