Pusić i Hamáček za intenziviranje suradnje u europskim poslovima

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se danas s predsjednikom Zastupničkoga doma Češke Janom Hamáčekom koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj...

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić  sastala se danas s predsjednikom Zastupničkoga doma Češke Janom Hamáčekom koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj.

Istaknuli su kako postoje mogućnosti za daljnje jačanje suradnje unutar EU na područjima od zajedničkog interesa posebno, energetike i prometa, a isto tako i veliki potencijali za jačanje bilateralne gospodarske suradnje. Hamáček je zahvalio na konstruktivnom pristupu Hrvatske te statusu kojeg češka manjina uživa u Hrvatskoj, a predsjednik Međuparlamentarne skupine prijateljstva Češke Republike i Republike Hrvatske i potpredsjednik Odbora za proračun  Jaroslav Klaška uručio je ministrici Pusić Odluku Vlade Češke Republike o dodjeli 619 000 eura hrvatskoj zajednici u Češkoj, namijenjenih rekonstrukciji Hrvatskog doma u južnomoravskom selu Jevišovci, gdje će biti smješten zavičajni muzej i dokumentacijski centar Moravskih Hrvata. Ministrica Pusić zahvalila je na ovoj odluci češke vlade, čemu je pridonijelo i zalaganje zastupnika, a kojom su okončani višegodišnji pregovori te obećala posjetiti Hrvatski dom u Jevišovci.

Predsjednik zastupničkog doma češkog parlamenta istaknuo je kako je češki interes daljnje proširenje na zemlje Zapadnog Balkana, dodajući kako je vrlo važno očuvati i podupirati perspektivu njihova članstva, dok je ministrica Pusić dodala kako je ta perspektiva ključna za stabilnost, sigurnost i prosperitet regije, ali i za transformaciju društva i jačanje demokratskih standarda u tim državama.



Priopćenja