Pusić: Crna Gora zaslužuje pozivnicu za NATO

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se s Igorom Lukšićem, potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Crne Gore...

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se s Igorom Lukšićem, potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Crne Gore, koji je boravio u radnom posjetu Zagrebu. Kako je rekla ministrica Pusić, s crnogorskim kolegom razgovarala je o pristupnim pregovorima između Crne Gore i EU-a, o NATO-u, te o nizu bilateralnih tema.

Bez obzira što na sljedećem summitu NATO-a u Velikoj Britaniji u rujnu ove godine najvjerojatnije neće biti proširenja, „Hrvatska smatra da bi Crna Gora trebala dobiti pozivnicu za članstvo u NATO-u“, poručila je ministrica Pusić. Kad je riječ o europskoj budućnosti država regije, ministrica je i ovom prilikom ponovila kako „ucjena bilateralnim temama nije i neće biti naš pristup nijednom susjedu pa ni Crnoj Gori".

Ministri Pusić i Lukšić razgovarali su i o nizu bilateralnih pitanja, u prvom redu o postizanju dogovora o natječaju za istraživanje i iskorištavanje nafte i plina u Jadranu. Ministrica je podsjetila da je Hrvatska završila snimanja podmorja, da su dostupni podaci o rezultatima tog snimanja, te se do sredine godine planira raspisati natječaj. Budući da u ovom trenutku postoji privremeni režim razgraničenja između Hrvatske i Crne Gore na Jadranu za potrebe raspisivanja koncesije važno je postići dogovor na koji će se to način raditi. „Postoji više modela i danas je dogovoreno da stručni timovi počnu prezentirati moguća rješenja kako bi se što prije dogovorili i ostvarili uvjete da se natječaj može raspisati“, rekla je ministrica.

Ministar Lukšić je istaknuo da su hrvatska iskustva iz pregovora s EU od velike koristi njegovoj državi jer je hrvatski integracijski proces najsličniji onom kroz što će Crna Gora proći narednih godina. Hrvatskoj je zahvalio na konkretnoj potpori u euroatlantskim integracijama Crne Gore.



Priopćenja