Priprema i koordinacija MVEP-a za provođenje Izbora za zastupnike u Hrvatski sabor u inozemstvu

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova priprema i koordinira provođenje Izbora za zastupnike u Hrvatski sabor u inozemstvu te brine da hrvatski državljani u inozemstvu, bilo oni koji tamo žive ili oni koji se privremeno zateknu u inozemstvu na dan izbora, mogu ostvariti svoje biračko pravo.

Odmah po raspisivanju Izbora u MVEP-u je osnovano Povjerenstvo za pripremu i koordinaciju Izbora za zastupnike u Hrvatski sabor koje koordinira provedbu Izbora između Državnog izbornog povjerenstva RH i diplomatskih misija i konzularnih ureda RH (DM/KU).

Hrvatski državljani u inozemstvu će svoje biračko pravo moći ostvariti u 65 DM/KU RH u svijetu, odnosno na 109 biračkih mjesta.

MVEP je prema procjenama i zahtjevima DM/KU distribuirao 291 000 listića za glasanje koji su u najkraćem roku dostavljeni na destinacije i raspoređeni po biračkim mjestima.  

U okviru priprema Izbora u DM/KU provedeni su postupci prethodne i aktivne registracije birača, čime su ostvareni uvjeti za uredno odvijanje izbora u inozemstvu. Ovisno o prijavljenom prebivalištu hrvatski državljani u inozemstvu imaju mogućnost glasati kao i u RH, za  deset izbornih jedinica i dodatno za XI. izbornu jedinicu, kao i za manjinske liste.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u kontinuitetu prati izborni proces u inozemstvu koji traje dva dana i započinje danas, 15. travnja u 23 h (po hrvatskom vremenu) kada se otvaraju prva biračka mjesta u Australiji (Sydney, Melbourne, Canberra), a završava u četvrtak 18. travnja u 4 h (po hrvatskom vremenu) u Generalnom konzulatu u Los Angelesu, nakon čega će koordinirati povratak izbornog materijala i njihovu dostavu u Državno izborno povjerenstvo.



Priopćenja