Priopćenje MVP-a o provedbi i koordinaciji predsjedničkih izbora u inozemstvu

Povjerenstvo Ministarstva vanjskih poslova za pripremu i koordinaciju izbora za predsjednika Republike Hrvatske, kao i Operativno povjerenstvo što ih je imenovao ministar vanjskih poslova dr. Miomir Žužul 2. studenoga 2004., djeluju u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske u Zagrebu u svrhu osiguranja tehničke i logističke potpore provedbi i koordinaciji izbora u inozemstvu

Ministarstvo vanjskih poslova izvješćuje da će se izbori za predsjednika Republike Hrvatske, na dan održavanja glasovanja 2. siječnja 2005. u razdoblju od 7.00 do 19.00 sati, provesti i u diplomatskim misijama odnosno konzularnim uredima Republike Hrvatske u inozemstvu što je u skladu s Zakonom o izboru predsjednika Republike i Zakonom o popisima birača. Ministarstvo je od svih država primateljica, gdje će biti formirana biračka mjesta i odbori, zatražilo i dobilo potrebnu suglasnost za održavanje izbora.

U odnosu na održavanje posljednjeg izbornog ciklusa, odnosno provedbu izbora u inozemstvu za zastupnike Hrvatskog sabora (2003. godine), u Bosni i Hercegovini i Srbiji i Crnoj Gori povećan je broj biračkih mjesta i odbora na izborima za predsjednika Republike Hrvatske. U Bosni i Hercegovini glasovat će se na 42 biračka mjesta što je 12 više u odnosu na prošlogodišnje izbore, dok će u Srbiji i Crnoj Gori umjesto na šest biračkih mjesta formiranih na prošlim izborima (po dva u svakom diplomatskom predstavništvu) otvoriti sedam biračkih mjesta i odbora, uz napomenu da će se po prvi puta glasovati i izvan diplomatskih misija i konzularnih ureda Republike Hrvatske u Srbiji i Crnoj Gori.

Stoga će se uz glasovanje u diplomatskim predstavništvima Republike Hrvatske u Beogradu, Kotoru i Subotici, na ovim izborima glasovati i u Novom Sadu, Somboru i Sremskoj Mitrovici. Tim će se razmještajem u većoj mjeri omogućiti, odnosno olakšati pristup biračkim mjestima i odborima onim hrvatskim državljanima koji kao izbjeglice borave u Srbiji i Crnoj Gori.

Putem diplomatsko konzularnih predstavništava Republike Hrvatske i medija u državama primateljicama izvješteni su hrvatski državljani s biračkim pravom o provedbi izbora u inozemstvu, kao i o načinu glasovanja i mjestu njihova održavanja. Glasovanje na izborima za predsjednika Republike Hrvatske koje se provodi u inozemstvu održat će se na ukupno 155 biračkih mjesta u 50 država.

Napominjemo da je u svrhu dobivanja svojstva stranog promatrača za promatranje provedbe izbora u Srbiji i Crnoj Gori, svoj zahtjev Državnom izbornom povjerenstvu najavila Organizacija za europsku sigurnost i suradnju, koja ovog puta nije zatražila promatrački status na izborima na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj.



Priopćenja