Priopćenje MVEP-a povodom obilježavanja 11. godišnjice članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji

  • Slika
Republika Hrvatska danas, 1. srpnja 2024. obilježava 11. obljetnicu članstva u Europskoj uniji i tako započinje svoje drugo desetljeće u velikoj europskoj obitelji. Prošle godine, u godini u kojoj smo obilježili okruglu obljetnicu članstva, pristupili smo i eurozoni i schengenskom prostoru i time u potpunosti zaokružili naš put europski put.

U drugom desetljeću našega članstva, započinje i novi zakonodavni i institucionalni ciklus koji će obilježiti neki novi, ali i neki stari izazovi. Oni su oslovljeni i u Strateškom programu EU 2024.-2029. kojeg je Europsko vijeće usvojilo prošli tjedan  i koji je zacrtao političke prioritete u narednom razdoblju.

I u narednom razdoblju ćemo kao članica EU-a podupirati europske vrijednosti  i zalagati se za sve ciljeve i politike koji doprinose ostvarivanju interesa Hrvatske u EU, a koji obuhvaćaju daljnje snaženje jedinstva i uloge EU u globalnom svijetu; jačanje sigurnosti, otpornosti i globalne konkurentnosti EU-a uz podržavanje ravnomjernog gospodarskog napretka i razvoja, provedbu pravedne i uključive zelene i digitalne tranziciju, kao i  izgradnju konkurentnijeg  i kohezivnijeg društva.

Djelujući kao članica Europske unije, ne zaboravljamo i naše susjede, i činjenicu da se politika proširenja EU-a do sada pokazala kao najjači jamac stabilnosti regije i poticaj za cjelovitu transformaciju društava u tim državama. Za Hrvatsku prioritet ostaje jasna i nedvosmislena podrška daljnjem proširenju EU-a, temeljenom na zaslugama i po ispunjenju potrebnih kriterija, uz nužnu pripremu država kandidatkinja. Posebice se ovdje nastavljamo zalagati za europski put Bosne i Hercegovine, kao i pružanje potpore BiH na tom putu.  

Istovremeno Hrvatska, koja je bolno svjesna svojeg ratnog puta prema ostvarivanju slobode i europske integracije,  i dalje u potpunosti ostaje predana pružanju sveobuhvatne, dugoročne i održive potpore Ukrajini.

Hrvatska obilježava današnji dan, odlučna da svoj europski put, nastavi kao i do sada, ambiciozno i predano, odlučna u namjeri da članstvom u EU, i dalje izgrađuje konkurentnije, sigurnije, i naprednije društvo, prije svega na korist svojim građanima.

MVEP je u obilježavanju 11. godišnjice članstva organizirao Festival europskog filma u trajanju od 3. do 27. srpnja 2024. Festival europskog filma održat će se na tri lokacije - Ljetnoj pozornici Tuškanac, Kinu Metropolis MSU i Kinu Sesvete - gdje posjetitelji besplatno mogu pogledati 31 filmski naslov kroz 40 projekcija. 

Program Europremijere održava se u Kinu Metropolis od 3. do 27. srpnja, a od 10. do 16. srpnja seli na Ljetnu pozornicu Tuškanac, gdje će s početkom u 21:30 sati biti prikazano sedam filmova, s posebnim naglaskom na francusku kinematografiju.

Program na Ljetnoj pozornici Tuškanac otvorit će hrvatski kratkometražni film "Čovjek koji nije mogao šutjeti", dobitnik Zlatne palme na festivalu u Cannesu.

Panorama hrvatskog filma donosi najbolje domaće naslove protekle filmske sezone, a održava se od 11. do 23. srpnja u Kinu Metropolis MSU. Program Junior, koji uključuje animirane naslove i hrvatske manjinske koprodukcije za mlade, održat će se od 11. do 20. srpnja u Kinu Sesvete.

Raspored Festivala europskog filma dostupan je na web stranicama http://www.festivaleuropskogfilma.eu, http://www.reuf.eu, na Facebook stranici Festival europskog filma te na Instagramu http://www.instagram.com/festivaleuropskogfilma.

Besplatne karte za projekcije na Ljetnoj pozornici Tuškanac preuzimaju se na blagajni Ljetne pozornice na dan projekcije od 20 sati. Ulaz na sve projekcije u Kinu Metropolis i Kinu Sesvete je slobodan, no broj sjedala je ograničen, pa pozivamo gledatelje da zauzmu svoja mjesta na vrijeme. U slučaju kiše, projekcije na Ljetnoj pozornici Tuškanac neće se održati, a obavijesti će biti objavljene na Facebook stranici festivala. Kino Metropolis reprizirat će sav program od 24. do 27. srpnja.

13. Festival europskog filma realizira se uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Grada Zagreba, HAVC-a, EUNIC-a i veleposlanstava europskih zemalja u Hrvatskoj, u produkciji Umjetničke organizacije Metropolis. Festival europskog filma nasljednik je Dana europskog filma, održanih 2012. i 2013. u Kinu Metropolis MSU, te Revije europskog filma, održavane od 2014. do 2022. na Ljetnoj pozornici Tuškanac i Kinu Metropolis MSU.

Priopćenja