PRIOPĆENJE 491/09

Tijekom sastanka sugovornici su izrazili zadovoljstvo bilateralnim odnosima između Hrvatske i Turske, ocijenivši ih vrlo dobrim, prijateljskim i bez otvorenih pitanja,

Tijekom sastanka sugovornici su izrazili zadovoljstvo bilateralnim odnosima između Hrvatske i Turske, ocijenivši ih vrlo dobrim, prijateljskim i bez otvorenih pitanja, s redovnom razmjenom informacija i održavanja konzultacija visokih dužnosnika. Ministri su također izrazili obostranu podršku članstvu dviju država u Europskoj uniji te razmotrili dosadašnje tijekove pristupnih pregovora.

U razgovoru o gospodarskoj suradnji istaknut je njezin kontinuirani godišnji rast te su naglašeni pozitivni učinci rada Zajedničkog hrvatsko-turskog odbora za gospodarsku suradnju unutar kojeg bi se trebala osnovati i Zajednička radna grupa za industriju. Ministar Jandroković istaknuo je kako je Republika Hrvatska posebno zainteresirana za realizaciju energetskih projekta, ali i za plasman svojih proizvoda široke potrošnje u Tursku, a preko Turske i na tržišta srednje Azije i Kavkaza. U tom smislu pozdravio je rastući interes turskih poduzetnika za poslovna ulaganja u Republiku Hrvatsku, te istaknuo potencijale luka Rijeke i Zadra kao mogućih tranzitnih centara za plasman turskih proizvoda na šira europska tržišta.

Posebno je izdvojena sve snažnija vojno-obrambena suradnja dviju država, kako ona bilateralna, tako i u okviru NATO-a. Ministar Jandroković zahvalio se na podršci koju je Turska pružala Hrvatskoj tijekom pristupanja NATO-u, izrazio mišljenje da je nedavna odluka o primanju Crne Gore u Akcijski plan za članstvo NATO-a vrlo dobra vijest za regiju jugoistočne Europe te izrazio nadu da će i Bosna i Hercegovina uskoro biti pozvana u istovjetno članstvo. Ministri su razmijenili mišljenja i o misijama Sjevernoatlantskog saveza KFOR i ISAF.

Također je bilo govora o aktualnom političkom stanju u jugoistočnoj Europi, pri čemu je istaknuto kako je priključenje svih preostalih zemalja regije euroatlantskim integracijama najbolje jamstvo njezinog prosperiteta, mira i stabilnosti. Sugovornici su se posebno pritom osvrnuli na situaciju u Bosni i Hercegovini te dali potporu što skorijem dogovoru oko ustavnih promjena napomenuvši kako one trebaju voditi jednakopravnosti svih triju konstitutivnih naroda, uspostavi funkcionirajućih institucija te euroatlantskoj perspektivi zemlje. Ministar Jandroković dodao je i da Republika Hrvatska podržava rad međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, posebno napore Visokog povjerenika. Također je obostrano izraženo uvjerenje kako je stabilnost Bosne i Hercegovine temelj stabilnosti cijele regije jugoistočne Europe.

Bilo je riječi i o suradnji u multilateralnim tijelima, naročito unutar Ujedinjenih naroda, u okviru „Saveza civilizacija“ te o aktualnim globalnim vanjskopolitičkim temama.

Ministar Jandroković uputio je ministru Davutoğluu sućut u povodu jučerašnje pogibije 19 turskih rudara u rudniku ugljena pokraj grada Burse.



Priopćenja