Priopćenje 247/2011

Čestitajući nazočnima Dan antifašističke borbe, ministar Jandroković podsjetio je kako je osnivanjem prve oružane antifašističke postrojbe u šumi Brezovica, na današnji dan 1941. godine, začet jedan od najvećih antifašističkih pokreta otpora u okupiranoj Europi koji je Hrvatsku svrstao među zemlje pobjednice, članice antifašističke koalicije.

Čestitajući nazočnima Dan antifašističke borbe, ministar Jandroković podsjetio je kako je osnivanjem prve oružane antifašističke postrojbe u šumi Brezovica, na današnji dan 1941. godine, začet jedan od najvećih antifašističkih pokreta otpora u okupiranoj Europi koji je Hrvatsku svrstao među zemlje pobjednice, članice antifašističke koalicije. Naglasio je pritom kako na vrijednostima koje je zagovarao i promovirao taj pokret počivaju i današnja demokratska Hrvatska i Europa.

S posebnim zadovoljstvom istaknuo je kako je po prvi puta od ove godine i Republika Hrvatska uključena u krug pobjedničkih zemalja u Drugom svjetskom ratu koje se od Muzeja holokausta Yad Vashema pozivaju na obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom u Izraelu. Dodatno je to priznanje hrvatskom antifašizmu, ali i uspjeh hrvatske državne politike i diplomacije koje ustrajno prenose punu istinu o hrvatskoj povijesti, kazao je ministar Jandroković.

Poručio je također kako je antifašizam, kao opća civilizacijska tekovina suvremenog svijeta, ugrađen u temelje Republike Hrvatske, pa su tako i u izvorišne osnove hrvatskog Ustava, kao najvišeg političko-pravnog akta, utkane vrijednosti antifašizma i odluke Zemaljskog antifašističkog vijeća iz 1943. godine.

Pobjeda nad fašizmom i nacizmom označila je prekretnicu u europskoj povijesti, a na njoj utemeljena ideja ujedinjene Europe kao zajednice slobodnih i demokratskih država prvorazredni je civilizacijski doseg, kazao je ministar Jandroković dodavši kako je konačno oživotvorenje ovih vrijednosti hrvatski narod ostvario na kraju 20. stoljeća, u okviru suverene i demokratske hrvatske države, stvorene i obranjene u Domovinskom ratu.

Podsjetivši kako je hrvatska povijest 20. stoljeća bila obilježena dubokim prijeporima i kontroverzama, napomenuo je kako su se te podjele ipak uspjele nadvladati pomirbom i zajedništvom iskazanim tijekom Domovinskog rata i obrane od velikosrpske agresije. Bez tog zajedništva i pomirbe, za koju se zalagao i prvi hrvatski predsjednik i utemeljitelj hrvatske države, i sam antifašistički borac, Franjo Tuđman, ne bi bilo hrvatske države, kazao je ministar Jandroković. Poručio je pritom kako se hrvatska budućnost želi graditi na čvrstim europskim temeljima te se u tom smislu odlučno osuđuje svaki totalitarizam i odbacuje svaki ekstremizam.

Hrvatska se danas zrelo suočava s prošlošću, a tome u prilog govori i odluka Hrvatskog sabora da se 23. kolovoza počne obilježavati kao Dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, u skladu s rezolucijom Europskog parlamenta iz 2009. godine. Njome se odaje počast svim žrtvama totalitarnih i nedemokratskih režima kao preduvjeta za pomirbu i istinsku ujedinjenost suvremene Europe, kazao je ministar.

Podsjetio je također kako se Hrvatska nalazi pred samim završetkom dugotrajnog i zahtjevnog procesa pregovora s Europskom unijom. Ostvarenjem članstva u NATO-u i Europskoj uniji zaokružuje se projekt stvaranja neovisne i demokratske države, a kao skora 28. članica zajednice europskih naroda Hrvatska postaje dijelom projekta koji je upravo nastao na ruševinama poslijeratne Europe.

Republika Hrvatska, kao i druge demokratske europske države, temelji se na načelima slobode, vladavine prava, pravednosti, poštovanja ljudskih i manjinskih prava, tolerancije i socijalno-tržišnog gospodarstva. Ove vrijednosti Hrvatska promiče i u svom vanjskopolitičkom djelovanju i time, uz njegovanje dobrosusjedskih odnosa sa svim susjednim državama, doprinosi širenju prostora mira i stabilnosti na ovom dijelu europskog kontinenta. Upravo odabirući europsku budućnost, u suvremenoj Europi koja je stvorena na temeljima antifašizma i borbe protiv svakog oblika totalitarizma, suvremena Hrvatska, odaje priznanje vlastitom antifašističkom nasljeđu i potvrđuje svoju predanost univerzalnim vrijednostima mira, slobode i pravde, zaključio je ministar Jandroković.



Priopćenja