Priopćenje 222/2012

Ministrica Pusić uputila je čestitku Crnoj Gori na dobivanju datuma za početak pregovora

Ministrica Pusić uputila je čestitku Crnoj Gori na dobivanju datuma za početak pregovora te naglasila kako je to ključno za nastavak europske politike proširenja, kao i za cijelu regiju. Ponovila je kako ne bi bilo dobro da se za godinu dana, kada Hrvatska postane punopravna članica, proces proširenja zaustavi, ukoliko niti jedna država regije ne bi bila u pregovaračkom procesu.

Kada je riječ o višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2014-2020, ključno je postići ravnotežu između stupnja integracije institucija te činjenice da sedamnaest zemalja ima zajedničku valutu, a u isto vrijeme donosi autonomne odluke o proračunu i financijama. Predsjednik Europskog vijeća Van Rompuy danas je iznio prijedlog o kojem će se razgovarati na Europskom vijeću ovog četvrtka. Radi se o četiri područja u kojima bi došlo do višeg stupnja integracije institucija: financijski okvir, proračunski okvir, ekonomska politika te jačanje demokratskog legitimiteta i odgovornosti. Prema riječima ministrice Pusić, to je vrlo značajan dokument o kojem se do prije nekoliko godina uopće ne bi moglo raspravljati, no nakon što smo se suočili s krizom, sazrelo je mišljenje kako je jačanje integracije put prema rješenju problema.

Ministrica Pusić zahvalila je Rumunjskoj čiji je Parlament danas jednoglasno ratificirao hrvatski pristupni ugovor.

Ministrica Pusić danas se sastala i s predsjednikom Europske investicijske banke Wernerom Hoyerom s kojim je razgovarala o projektima koji će biti usmjereni na konkretnu suradnju u regiji, kroz prenošenje hrvatskih iskustava u pregovorima kroz Centar izvrsnosti, kao i jačanju prekogranične suradnje kroz projekt Jadranska Provansa. Predsjednik Europske investicijske banke Hoyer složio se kako je suradnja ključna za stabilnost regije te izrazio interes za predstavljene projekte.



Priopćenja