Priopćenje

Tijekom sastanka izraženo je zadovoljstvo odličnim i prijateljskim odnosima između Hrvatske i Slovačke

Tijekom sastanka izraženo je zadovoljstvo odličnim i prijateljskim odnosima između Hrvatske i Slovačke, koji se ogledaju i u čestim razmjenama posjeta visokih dužnosnika.

Ministrica Pusić još jednom je zahvalila veleposlaniku Supeku na prvoj ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom u slovačkom Parlamentu, kao i na dosadašnjoj pomoći i podršci Slovačke Hrvatskoj na njezinom putu prema članstvu Uniji. Obostrano je pritom istaknut značaj slovačke ratifikacije za pokretanje ratifikacijskih postupaka i u drugim državama članicama Europske unije.

Veleposlanik Supek izrazio je spremnost u nastavak suradnje na prijenosu slovačkih EU iskustava Hrvatskoj, kao i suradnje dvaju ministarstava vanjskih poslova te ostalih resora. Istaknuo je pritom kako Slovačka smatra Hrvatsku, u okvirima predstojećeg članstva u Europskoj uniji, jednim od najbližih partnera s kojom dijeli niz tema od uzajamnog interesa.

U dijelu razgovora o gospodarskoj suradnji između Hrvatske i Slovačke izraženo je uvjerenje kako postoje potencijali za njezin daljnji razvoj, kako u pogledu energetskih projekata, tako i u povećanju suradnje hrvatskih luka i slovačkih tvrtki, posebice nakon dovršetka nove pruge Zagreb-Rijeka.

Osvrnuvši se na aktualno stanje u regiji ministrica Pusić iskazala je spremnost Hrvatske da svojim iskustvima iz eurointegracijskog procesa pomogne preostalim zemljama jugoistoka Europe na njihovom putu prema članstvu u Europskoj uniji.

Veleposlanika Supeka ministrica je upoznala i s održavanjem ovogodišnjeg Croatia Summita, tematski fokusiranog na korištenje iskustava iz hrvatskih pristupnih pregovora. Središte rasprava Croatia Summita trebale bi biti mogućnosti prijenosa iskustava izgradnje institucija na zemlje jugoistočne Europe i južnog Mediterana. Pozvala je pritom i slovačke predstavnike na sudjelovanje u radu foruma.



Priopćenja