PRIOPĆENJE, 17. 10. 2018.

Vezano uz iznošenje zlonamjernih i netočnih optužbi o nepravednom udaljavanju iz službe djelatnika Ministarstva vanjskih i europskih poslova Damira Sabljaka ministarstvo navodi sljedeće...

Vezano uz iznošenje zlonamjernih i netočnih optužbi o nepravednom udaljavanju iz službe djelatnika Ministarstva vanjskih i europskih poslova Damira Sabljaka ministarstvo navodi sljedeće:

Damir Sabljak je u listopadu 2017. godine dostavio predstavku potpredsjednici Vlade i ministrici vanjskih i europskih poslova, upućujući na navodne nepravilnosti u radu službe vanjskih poslova. Istovremeno s upućivanjem predstavke ministrici, g. Sabljak je Državnom odvjetništvu RH podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, te istu uputio na niz drugih adresa.

Podaci iz spomenute predstavke odnose se na razdoblje 2014. – 2016. godine, odnosno na vrijeme kada su Ministarstvom vanjskih i europskih poslova upravljali prethodni ministri. Sam Damir Sabljak je tijekom 2016. godine obavljao poslove glavnog tajnika u MVEP-u. Na toj funkciji imao je spoznaje o svemu što je  obuhvatio svojom predstavkom, te da je tada to držao potrebnim i utemeljenim, imao je dužnost i ovlasti prijaviti slučajeve koje navodi, a što očigledno nije napravio.

Ministrica je odmah, temeljem navedene predstavke, naložila provođenje unutarnjeg nadzora koji je utvrdio sve činjenice u predmetu o čemu su pravodobno obaviješteni g. Sabljak i Državno odvjetništvo. Ministarstvo je od tada postupalo temeljem zahtjeva Državnog odvjetništva i nadležnih tijela Hrvatskog sabora.

Međutim, Damir Sabljak je, ne čekajući odluku Državnog odvjetništva, u 2018. godini nastavio s javnim objavama neutemeljenih optužbi, zbog čega je u srpnju ove godine, temeljem odredbi Zakona o državnim službenicima, protiv njega pokrenut postupak zbog teške povrede službene dužnosti.

U rujnu 2018. godine DORH odbacuje kaznenu prijavu, te o tome obavještava i g. Sabljaka. Unatoč tome g. Sabljak i dalje objavljuje netočne i neutemeljene informacije, te protivno propisima neovlašteno objavljuje i službene dokumente MVEP-a.

Zbog nanošenja štete službi vanjskih poslova, te povrede niza propisa, 4. listopada 2018. godine je doneseno rješenje o udaljenju g. Sabljaka iz službe, a za vrijeme trajanja postupka pred Službeničkim sudom.

Iz svega navedenog jasno je kako Damir Sabljak nije udaljen iz službe zbog podnošenja prijava o navodnoj korupciji i kaznenim djelima.



Priopćenja