Preminuo hrvatski veleposlanik u Vilniusu Krešimir Kedmenec

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova priopćuje s tugom i žaljenjem da je gospodin Krešimir Kedmenec, hrvatski veleposlanik u Republici Litvi, preminuo 7. prosinca 2020. u Vilniusu nakon kratke i teške bolesti

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova priopćuje s tugom i žaljenjem da je gospodin Krešimir Kedmenec, hrvatski veleposlanik u Republici Litvi, preminuo 7. prosinca 2020. u Vilniusu nakon kratke i teške bolesti.

Veleposlanik Kedmenec pristupio je hrvatskoj diplomaciji u njezinim prvim danima i s velikim entuzijazmom i predanošću obnašao zadaće diplomatske profesije. Bio je iznimno cijenjen u stranim i hrvatskim diplomatskim krugovima te s lakoćom uspostavljao prijateljske odnose s predstavnicima brojnih europskih vlada pri kojima je bio akreditiran.

Djelovao je u nizu službi u sastavu Ministarstva vanjskih i europskih poslova, u hrvatskim veleposlanstvima u Njemačkoj, Švedskoj i Danskoj, od 2016. godine u Litvi, prvo kao otpravnik poslova, a 1. listopada 2018. imenovan je veleposlanikom.

Veleposlanik Kedmenec neumorno se zauzimao za promicanje hrvatske kulture i jezika tijekom svih svojih mandata te znao pronaći načine kako prevladati prepreke ne bi li suradnja s državama u kojima je djelovao bila plodnija. Bio je izvanredan čovjek, velike širine duha i energije, humanist, predan dužnostima i odlučan u njihovome ispunjenju.

Posebno će ostati zapamćena posvećenost veleposlanika Kedmenca jačanju prijateljskih veza između Hrvatske i Litve te promicanju hrvatske baštine, umjetnosti i znanosti, kao i njegov iznimni trud u poboljšanju gospodarske razmjene između ovih dviju zemalja. Za mandata veleposlanika Kedmenca osnovan je lektorat hrvatskoga jezika na Filološkom fakultetu Sveučilišta u Vilniusu.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova će, čim epidemiološki uvjeti to dopuste, održati komemoraciju te i na taj način odati počast dragome kolegi, veleposlaniku Krešimiru Kedmencu.



Priopćenja