Pregledna konferencija Konvencije o kazetnom streljivu

Prvu preglednu konferenciju Konvencije o kazetnom streljivu, koja se održava u Dubrovniku od 7. do 11. rujna 2015., u svojstvu predsjedavajućeg, otvorio je predsjednik Vlade Zoran Milanović

Prvu preglednu konferenciju Konvencije o kazetnom streljivu, koja se održava u Dubrovniku od 7. do 11. rujna 2015., u svojstvu predsjedavajućeg, otvorio je predsjednik Vlade Zoran Milanović. Konferencija je okupila preko 400 predstavnika iz 80 država, Ujedinjenih naroda, Europske unije i brojnih nevladinih organizacija. Segmentom na visokoj razini 7. i 8. rujna predsjedat će zamjenik ministrice Joško Klisović, dok izaslanstvo RH na Konferenciji predvodi pomoćnica ministrice Jasna Ognjanovac.

U okviru Konvencije o kazetnom streljivu i srodnih međunarodnih ugovora Hrvatska je stekla ugled države koja je već niz godina iznimno aktivna na području globalnog humanitarnog razoružanja i koja se sustavno zalaže za učinkovito rješavanje problema zagađenosti minsko-eksplozivnim sredstvima kako bi se omogućila provedba razvojnih projekata na dobrobit lokalne zajednice.

Prvom preglednom konferencijom zaokružuje se petogodišnje razdoblje od stupanja Konvencije o kazetnom streljivu na snagu. Države stranke usvajanjem relevantnih dokumenata potvrdit će svoju privrženost ciljevima Konvencije, a očekuje se i usvajanje Dubrovačkog akcijskog plana, kojim će se zadati konkretni ciljevi državama strankama Konvencije za sljedeće petogodišnje razdoblje.

Zamjenik ministrice Klisović na marginama Konferencije održao je sastanak s Virginijom Gamba, zamjenicom visoke predstavnice za razoružanje i izaslanicom glavnog tajnika UN-a, koja je tom prilikom zahvalila Hrvatskoj za napore uložene u organizaciju Konferencije, kao i  za njen dosadašnji angažman na području razoružanja, izrazivši nadu da će RH i dalje aktivno sudjelovati u svim budućim UN-ovim aktivnostima na ovom važnom području.

Konvencija o kazetnom streljivu (Convention on Cluster Munitions – CCM) je važno međunarodno postignuće nastalo kao rezultat Procesa u Oslu 2008. godine. Hrvatski sabor ratificirao je Konvenciju 5. lipnja 2009. godine, a stupila je na snagu 1. kolovoza 2010. godine nakon što ju je ratificiralo 30 zemalja. Trenutno ima 95 država stranaka i 22 države potpisnice.



Priopćenja