Predstavnici Albanije, Hrvatske, Makedonije i SAD-a potpisali su u Tirani Američko-jadransku povelju...

U petak, 2. svibnja 2003., u 14 sati predstavnici Albanije, Hrvatske, Makedonije i SAD-a potpisali su u Tirani Američko-jadransku povelju. Povelju su, po uzoru na tzv. Baltičku povelju, navedene države usvojile u cilju koordinacije aktivnosti vezanih za prilagodbe i punopravno članstvo u NATO-u.

Povelju su, po uzoru na tzv. Baltičku povelju, navedene države usvojile u cilju koordinacije aktivnosti vezanih za prilagodbe i punopravno članstvo u NATO-u.

Potpisivanjem Povelje države izražavaju spremnost za intenziviranjem aktivnosti na polju jačanja demokratskih reformi i sigurnosti u zemlji, te jačanja prosperiteta i sigurnosti čitave regije uspostavom partnerstva na političkom, gospodarskom, sigurnosnom, kulturnom i ekološkom području. Ova je suradnja temeljena na solidarnosti i nije institucionalizirana potpisivanjem Povelje.

Za Republiku Hrvatsku Povelja je značajna jer otvara jasnu perspektivu punopravnog članstva RH u NATO-u u skoroj budućnosti, a po načelu individualnog pristupa u ocjenjivanju država kandidata za članstvo.

Potpisivanje Američko-jadranske povelje nastavak je dosadašnjih napora Republike Hrvatske u cilju jačanja dugoročne stabilnosti u regiji. Ovakav se model regionalne suradnje u procesu euro-atlantskih integracija pokazao uspješnim u slučaju baltičkih država, pa Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske pozdravlja potpisivanje ove Povelje te vjeruje da će i u ovom slučaju postići isti rezultat.



Priopćenja