Potpredsjednica Vlade i ministrica Pejčinović Burić posjetila Sarajevo

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić 4. i 5. travnja 2018. boravila je u dvodnevnom posjetu Sarajevu.

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić 4. i 5. travnja 2018. boravila je u dvodnevnom posjetu Sarajevu.

Prvog dana posjeta ministrica Pejčinović Burić sastala se s ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnadkom s kojim je razgovarala o daljnjem razvoju bilateralnih odnosa RH i BiH, europskoj perspektivi BiH i statusu Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH, prvenstveno njegove ravnopravnosti s ostala dva konstitutivna naroda. Iskazala je potporu integraciji BiH u Europsku uniju te pozvala na nastavak provedbe reformi važnih za europski put BiH. Također je naglasila da je sada trenutak da svi politički akteri u BiH pokažu političku odgovornost i dogovore izmjene zakonodavstva koje će  jamčiti ravnopravnost svih konstitutivnih naroda i svih građana BiH.

Ministrica Pejčinović Burić otvorila je Ured Hrvatske gospodarske komore u prostorijama Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Sarajevu, koji će pridonijeti daljnjem jačanju gospodarskih odnosa. Hrvatska je među najvećim vanjskotrgovinskim partnerima s BiH, primjerice 2017. Hrvatska je zauzimala prvo mjesto u uvozu u BiH.

Drugog dana posjeta ministrica Pejčinović Burić sastala se s nadbiskupom Vrhbosanske nadbiskupije, kardinalom Vinkom Puljićem s kojim je razgovarala o položaju Hrvata u BiH. Zahvalila je kardinalu Puljiću na skrbi  Katoličke crkve za hrvatski narod u BiH. Tom prigodom upoznala ga je s programima i aktivnostima kojima Vlada RH pomaže Hrvate u BiH da se lakše nose sa svakodnevnim problemima, da jačaju ustanove koje su od vitalne važnosti za Hrvate u BiH i da tako stvaraju uvjete koji će usporiti i zaustaviti odlazak mladih.

Na radnom sastanku s predsjedateljicom Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjanom Krišto analiziran je položaj hrvatskog naroda uoči parlamentarnih izbora i aktivnosti hrvatskih članova parlamenata u BiH usmjerene na ispravljanje neravnopravnog položaj Hrvata.

Na sastancima s visokim predstavnikom za BiH Valentinom Inzkom te posebnim predstavnikom EU i šefom Izaslanstva EU u BiH Larsom Gunnarom Wigemarkom, ministrica se upoznala s posredničkim aktivnostima međunarodne zajednice u pripremama za sljedeće izbore i prenijela čvrsti stav Republike Hrvatske da je ravnopravan položaj konstitutivnih naroda osnovni preduvjet za napredak BiH prema Europskoj uniji, ali i za njenu opstojnost.

Ministrica Pejčinović Burić najavila je i skoro otvaranje konzulata RH u Livnu i Vitezu.

 

Izjava ministrice Pejčinović Burić

 

Preuzimanje

Izjava kardinala Puljića
 

Preuzimanje

Pitanja i odgovori
 

Preuzimanje

 



Priopćenja