Potpora predanosti Gruzije u euroatlantskim integracijama

  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se u petak, 10. veljače 2023. godine, s predsjednikom Parlamenta Gruzije Salvom Papuashvilijem te održao predavanje na Državnom sveučilištu Tbilisi. Posjetio je, također, liniju razdvajanja kod Odzisija u pratnji promatračke misije Europske unije.
 
Ministar Grlić Radman razgovarao je s predsjednikom Parlamenta Papuashvilijem o jačanju hrvatsko-gruzijske parlamentarne suradnje, podršci euroatlantskom putu Gruzije, kao i sigurnosnoj situaciji u regiji. Ministar je zahvalio predsjedniku Papuashviliju i na sudjelovanju na prvom Parlamentarnom summitu Međunarodne krimske platforme, kao i naglasio važnost podrške Ukrajini. ,,Hrvatska je spremna podijeliti svoje iskustvo s Gruzijom iz pregovora o pristupanju EU-u i provedbe relevantnih reformi. U tom smislu, naša je suradnja plodonosna u okviru Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Gruzija koju vrijedi dalje snažiti'', podcrtao je ministar.

Nakon susreta s predsjednikom Parlamenta, ministar je posjetio liniju razdvajanja s promatračkom misijom Europske misije. Vršitelj dužnosti šefa misije EUMM-a Tibor Kozma izvijestio je ministra o sigurnosnoj situaciji i nedavnim događajima duž administrativne granične crte te o poteškoćama s kojima se suočava lokalno civilno stanovništvo. Ministar je izrazio zahvalnost članovima EUMM-a na njihovom doprinosu stabilnosti u Gruziji i široj regiji, u kojoj su i dva člana iz Hrvatske.

Na Državnom sveučilištu Tbilisi ministar je u predavanju gruzijskim studentima iznio hrvatske poglede, iskustvo i lekcije naučene kroz naš put u euroatlantske integracije te istaknuo kako Hrvatska ove godine obilježava 10. obljetnicu članstva u Europskoj uniji.
,,Ovih deset godina potvrdilo je vrijednosti i dobrobiti članstva koje se mogu vidjeti u svakodnevnom životu hrvatskih građana, poglavito danas kada je narušena stabilnost europskog kontinenta'', nastavio je ministar Grlić Radman te dodao kako su hrvatski uspjesi okrunjeni početkom ove godine kada smo se pridružili šengenskom području i eurozoni te postali dio uskog kruga 15 država koje su istodobno članice NATO-a, EU-a, Schengena te eurozone.

,,Vjerujem kako Gruzija može ostvariti svoj strateški cilj pridruživanja obitelji EU-a. Hrvatska će nedvojbeno podržati predanost Gruzije u euroatlantskim integracijama i pomoći u tom zahtjevnom procesu'', zaključio je na kraju svog predavanja ministar Grlić Radman.

Pisane vijesti