Potpora nastavku aktivnosti u okviru Berlinskog procesa

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je 21. listopada 2022. u Berlinu na sastanku ministara vanjskih poslova država sudionica Berlinskog procesa. Domaćin sastanka bila je njemačka savezna ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

Sudionici su pozdravili nastavak aktivnosti u okviru Berlinskog procesa te istaknuli njegovu ulogu u promicanju euro-integracijskog puta država i jačanju povezivosti na svim razinama: energetskoj, prometnoj, digitalnoj i ljudskoj.

Na sastanku su, između ostaloga, razmijenjena mišljenja o energetskoj sigurnosti, provedbi Zelene agende za Zapadnog Balkan te uspostavi Zajedničkog regionalnog tržišta.

Ministar Grlić Radman je u svom izlaganju Berlinski proces ocijenio kao uspješnu inicijativu u promicanju integracijskog procesa i uključive regionalne suradnje na svim razinama.

Izrazio je podršku europskoj perspektivi država Zapadnog Balkana i ubrzavanju gospodarske integracije regije kroz provedbu Zelene agende za države Zapadnog Balkan i Akcijskog plana za Zajedničko regionalno tržište.

U kontekstu potrebe za jačanjem energetske sigurnosti i otpornosti istaknuo je spremnost Hrvatske da postane energetsko čvorište koje može značajno pridonijeti energetskoj sigurnosti Srednje Europe. Ministar je ukazao i na važnost kontinuiranog ulaganja u mlade, bez kojih nije moguće postići ukupnu stabilnost, napredak i održivi razvoj Zapadnog Balkana.

Berlinski proces je pokrenut 2014. godine, a u njemu sudjeluje šest država Zapadnog Balkana, devet država članica EU, Ujedinjena Kraljevina Velike Britanije i Sjeverne Irske te predstavnici Europske komisije i financijskih institucija.

Priopćenja