Potpisan Ugovor o otvaranju 34 vizna centra

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i tvrtka VF Worldwide Holdings Limited (VFS Global) potpisali su u srijedu 11. ožujka 2015. Ugovor...

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i tvrtka VF Worldwide Holdings Limited (VFS Global) potpisali su u srijedu 11. ožujka 2015. Ugovor o obavljanju poslova vezanih uz zaprimanje zahtjeva za kratkotrajnu vizu i s tim povezanih poslova. Ugovor  su potpisali Andreja Metelko-Zgombić, pomoćnica ministrice i  Srinarayan Sankaran, voditelj poslovnog razvoja tvrtke VFS Global.

Na temelju ovoga Ugovora, tvrtka VFS Global - kao tzv. vanjski pružatelj usluga - otvorit će do polovine svibnja 2015. ukupno 34 vizna centra u 25 zemalja, u kojima će se podnositi zahtjevi za hrvatsku vizu i prosljeđivati na rješavanje nadležnim hrvatskim veleposlanstvima.

Tako će se iznimno olakšati izdavanje viza državljanima onih zemalja u kojima nema hrvatskoga veleposlanstva jer više neće morati putovati u druge države da bi ishodili ili preuzeli hrvatsku vizu. Vizni centri otvorit će se u 16 zemalja: Armenija, Gruzija, Bjelarus, Kazahstan, Jordan, Libanon, Kuvajt, Oman, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Mongolija, Nepal, Filipini, Tajland, Vijetnam i Nigerija. U nekim zemljama u kojima postoje hrvatska veleposlanstva, vizni centri otvaraju se u različitim gradovima kako bi se dodatno olakšalo podnošenje zahtjeva za vizu zbog velikih zemljopisnih udaljenosti. U Turskoj je tako predviđeno otvaranje pet viznih centara, a u Indiji šest.

Sklapanje ovoga Ugovora predstavlja nastavak uspješne suradnje Ministarstva i tvrtke VFS Global, započete 2013. u Rusiji i Ukrajini.



Priopćenja