Pomoćnik ministrice Marušić na trilateralnom sastanku sa slovenskim i talijanskim kolegom


Pomoćnik ministrice za europske poslove Hrvoje Marušić susreo se u utorak, 22. siječnja u Ljubljani s generalnim direktorom za bilateralne odnose i europske poslove Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije Tadejem Rupelom i generalnim direktorom za europske poslove Ministarstva vanjskih poslova Talijanske Republike Luigijem Mattiolom. Sastanak je dio trilateralne suradnje Hrvatske, Italije i Slovenije, u okviru koje se na redovnim sastancima razgovara o pitanjima od zajedničkog interesa triju zemalja. Ključne teme ovog sastanka, na razini pomoćnika ministara, osim aktualnih europskih pitanja, bile su i mogućnosti razvoja energetske i prometne infrastrukture na području sjevernog Jadrana te zajednički rad na daljnjem razvoju konkurentnosti luka na tom području.

Inače, trilateralna suradnja započela je sastankom triju premijera u Veneciji 2013.g., a ovaj je sastanak dio priprema za sljedeći susret troje predsjednika Vlada što će se održati početkom ožujka o.g. u Piranu, na kojem će se razgovarati o daljnjoj suradnji triju vlada u okviru EU politika.

Pomoćnik Marušić održao je također i bilateralni sastanak s generalnim direktorom slovenskog MVP Rupelom na kojem se razgovaralo o europskim,ali aktualnim bilateralnim temama, među kojima i pitanje vezano uz tzv. prenesenu štednju Ljubljanske banke, pri čemu je pomoćnik Marušić istaknuo kako je Hrvatska ispoštovala sve obveze iz Memoranduma o suglasnosti (potpisanog u Mokricama 11. ožujka 2013.). Hrvatska je u zajedno sa slovenskom stranom uputila pismo BIS-u te je sa svoje strane osigurala zastoj postupaka pokrenutih pred hrvatskim sudovima.



Priopćenja