Pomoćnik ministrice Marušić na sastanku država dunavske makroregije

Pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić sudjelovao je na sastanku ministara vanjskih poslova dunavske makroregije koji je održan 26. i 27. lipnja u Beču


Pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić sudjelovao je na sastanku ministara vanjskih poslova dunavske makroregije koji je održan 26. i 27. lipnja u Beču u okviru 3. godišnjeg foruma EU strategije za dunavsku regiju (EUSDR) na temu održivog i uključivog rasta i razvoja dunavske regije te upravljanja makroregionalnom strategijom. Pomoćnik ministrice Marušić potvrdio je predanost Hrvatske daljnjem radu u okviru EUSDR, te je govoreći o prioritetnim područjima suradnje istaknuo ulogu Strategije kao instrumenta gospodarskog rasta i zapošljavanja, prevencije i upravljanja rizicima od prirodnih katastrofa, kao i katalizatora procesa proširenja. Također, osvrnuo se na nužnost učinkovitijeg upravljanja provedbom Strategije i fokusiranja na projekte od istinskog značaja za čitavo područje makroregije.

Na sastanku je usvojena i Zajednička deklaracija ministara vanjskih poslova sudionica EUSDR i Europske komisije u kojoj se naglašava vrijednost Strategije u jačanju europske integracije i gospodarske, socijalne i teritorijalne kohezije u dunavskoj regiji. Istaknuto je kako je ključno u sljedećoj fazi usmjeriti se na suradnju u pitanjima koja su od posebnog značaja uz istovremeno osiguravanje učinkovite koordinacije s relevantnim EU politikama, programima i instrumentima.

Slijedi rad na implementaciji Strategije kroz konkretne projekte pri čemu će se Hrvatska fokusirati na projekte u okviru prioritetnog područja 6 i prioritetnog područja 8 koje sukoordinira s Bavarskom i Baden-Wurttembergom. Primarni izvor financiranje za projekte dogovorene u okviru EUSDR bit će sredstva europskih strukturnih i investicijskih fondova za države članice EU-a, odnosno IPA za ne-EU članice.

Pomoćnik ministrice Marušić sastao se i s M. Linhartom, glavnim tajnikom u austrijskom Saveznom ministarstvu za europske i međunarodne poslove. Razgovarali su o prioritetima Europske nije i Europske komisije za sljedeće petogodišnje razdoblje pri čemu je istaknuta važnost usklađivanja standarda iz procesa proširenja s novim EU ciljevima, posebno u području klime i energetike, kao i važnost uključivanja država izvan EU-a u pregovore.

 



Priopćenja