Pomoćnik ministrice Marušić na političkim konzultacijama u Švicarskoj

Pomoćnik ministrice za europske poslove Hrvoje Marušić boravio je 17. travnja 2014. u Švicarskoj na uzvratnim političkim konzultacijama s pomoćnikom državnog tajnika u Saveznom ministarstvu vanjskih poslova Švicarske konfederacije Arthurom Mattlijem...


Pomoćnik ministrice za europske poslove Hrvoje Marušić boravio je 17. travnja 2014. u Švicarskoj na uzvratnim političkim konzultacijama s pomoćnikom državnog tajnika u Saveznom ministarstvu vanjskih poslova Švicarske konfederacije Arthurom Mattlijem.
Bilateralni odnosi ocijenjeni su dobrim, a obostrano je istaknuta želja za jačanjem gospodarske suradnje, pri čemu je bilo riječi i o konkretnim prijedlozima njezinog poboljšanja. Pomoćnik ministrice Marušić izvijestio je o aktivnostima Vlade RH usmjerenim na poboljšanje investicijske klime, kao i konkretnim mehanizmima pomoći stavljenim na raspolaganje stranim investitorima. Pomoćnik državnog tajnika Mattli istaknuo je važnost pomoći malim i srednjim poduzetnicima na tržištu te je, u tom smislu, potvrđena važnost poticanja strukovnog obrazovanja mladih.
Marušić i Mattli razgovarali su i o europskoj perspektivi država jugoistočne Europe, posebice BiH, pri čemu je pomoćnik Marušić istaknuo nužnost aktivne uloge europskih institucija u pomoći BiH kako bi dosegla kriterije te uključivanje civilnog društva u proces. Uz potporu procesu proširenja, govoreći o prioritetima RH u okviru EU, pomoćnik Marušić spomenuo je i ulazak Hrvatske u Schengen te prekograničnu suradnju. Vezano uz odnose Hrvatske i Švicarske u EU kontekstu, razgovaralo se o potencijalnim područjima suradnje u okviru Financijskog mehanizma i doprinosu procesu proširenja EU.
Na odvojenom sastanku s državnim tajnikom Rossierom bilo je riječi o švicarskim odnosima s EU, odnosno proširenju Sporazuma o slobodi kretanja osoba između EU i Švicarske na RH.
Tijekom boravka u Švicarskoj, pomoćnik ministrice Marušić susreo se i s predstavnicima hrvatske zajednice s kojima je, među ostalim, razgovarao o predstojećim izborima za Europski parlament.



Priopćenja