Pomoćnik ministrice Marušić na neformalnom Vijeću za opće poslove

Prvi dio rasprave odnosio se na predstojeće izbore za Europski parlament te načine na koji bi se mogla povećati izlaznost. Sudionici su se složili da potpora koju građani daju Europskoj uniji

Prvi dio rasprave odnosio se na predstojeće izbore za Europski parlament te načine na koji bi se mogla povećati izlaznost. Sudionici su se složili da potpora koju građani daju Europskoj Uniji kao političkom i ekonomskom projektu nije reflektirana u izlaznosti na europske izbore što ukazuje na činjenicu da građani ne vide direktnu vezu između EU politika i njihovog svakodnevnog života, što je naglasio i pmvep Marušić. Ostvareno je suglasje o potrebi pojačanja aktivnosti na osvješćivanju te veze kao i o činjenici da glas građana ima stvarni utjecaj na EU politike i institucije koje iste artikuliraju i provode. Naglasak treba biti na osnovnim vrijednostima kao što je promicanje mira i stabilnosti. Također je potrebno intenzivirati javnu raspravu o EU politikama na svim razinama, kao i komunikaciju s medijima u svrhu bolje informiranosti građana, naglasio je pmvep Marušić.

Dio sastanka bio je posvećen odnosima između Vijeća i Europskog parlamenta te načinima da se isti poboljšaju. Pojačane ovlasti EP nakon stupanja na snagu lisabonskog Ugovora dovele su do značajne promjene u načinu rada EP i do potrebe da Vijeće prilagodi svoje djelovanje u okviru zakonodavnog postupka, a u skladu s tim.

Uoči sastanka Vijeća za opće poslove pomoćnik Marušić susreo se s Tomasom Gulbinasom, direktorom za EU poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Litve s kojim je razgovarao o aktivnostima za vrijeme litavskog predsjedanja, s naglaskom na proširenje kao jedan od prioriteta hrvatske vanjske politike. Litavskoj strani predstavljen je rad Centra izvrsnosti kao moguće platforme za suradnju Republike Hrvatske i Republike Litve sa zemljama zapadnog Balkana u okviru politike proširenja.

Na marginama Vijeća, pomoćnik ministrice Marušić održao je i kraći sastanak s njemačkim ministrom za europske poslove Michaelom Linkom s kojim je razgovarao o aktualnoj situaciji na Bliskom istoku.

 



Priopćenja