Pomoćnik ministrice Marušić na bilateralnim i trilateralnim konzultacijama u Rimu

Pomoćnik ministrice za europske poslove Hrvoje Marušić boravio je 22. studenog o.g. u Rimu, gdje je održao bilateralne političke konzultacije...

Pomoćnik ministrice za europske poslove Hrvoje Marušić boravio je 22. studenog o.g. u Rimu, gdje je održao bilateralne političke konzultacije sa zamjenicom ministrice vanjskih poslova Italije Martom Dassu', kao i trilateralne konzultacije na kojima je uz g. Marušića i gđu Dassu' sudjelovao i slovenski državni tajnik za vanjske poslove Igor Senčar.

U razgovoru sa zamjenicom ministrice Dassu' potvrđeni su odlični prijateljski i dobrosusjedski odnosi Hrvatske i Italije, te su istaknuti njihovi brojni zajednički interesi, sada i u svojstvu novih partnera unutar Europske unije. U tom segmentu posebno se ističe suglasje oko važnih pitanja Zajedničke vanjske i sigurnosne politike, pitanja proširenja na zemlje JIE,  pitanja Zajedničke sigurnosne i obrambene politike kao i potrebe koordiniranog djelovanja kada je u pitanju izgradnja buduće Jadransko-Jonske regije EU. Pomoćnik ministrice Marušić istaknuo je primarno i prirodno partnerstvo Hrvatske i Italije oko izrade strategije za tu buduću regiju, te je i ovom prigodom podcrtao interese Hrvatske u infrastrukturnim i energetskim projektima. Talijanska strana iskazala je zadovoljstvo zbog sudjelovanja Hrvatske na Svjetskoj izložbi EXPO 2015. u Milanu te su se obje strane se složile kako taj događaj otvara dodatni prostor za intenziviranje gospodarske suradnje dviju zemalja.

Trilateralne konzultacije nastavak su konzultacija Hrvatske, Italije i Slovenije održanih u rujnu u Veneciji na razini predsjednika Vlada. Na sastanku u Rimu bilo je riječi o temama koje će se naći na rasporedu prosinačkog Europskog vijeća: Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici, proširenju EU, makroregionalnim strategijama te su razmijenjena mišljenja oko najaktualnijih političkih pitanja vezanih uz Istočno partnerstvo i odnose EU i Ukrajine. Redoviti trilateralni sastanci planiraju se nastaviti i tijekom 2014. godine.

Pomoćnik ministrice za europske poslove Hrvoje Marušić sudjelovao je 3. i 4. prosinca 2013. u službenom izaslanstvu Predsjednika Republike Ive Josipovića prigodom njegovog posjeta Talijanskoj Republici.



Priopćenja