Pomoćnik Marušić domaćin hrvatsko–poljskim konzultacijama u Zagrebu

Pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić održao je u petak, 28. studenog 2014., političke konzultacije s državnom podtajnicom Ministarstva vanjskih poslova Republike Poljske...


Pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić održao je u petak, 28. studenog 2014., političke konzultacije s državnom podtajnicom Ministarstva vanjskih poslova Republike Poljske Henrykom Mościckom-Dendys.

Istaknuti su vrlo dobri bilateralni odnosi Hrvatske i Poljske, ali i potreba jačanja suradnje u području gospodarstva. Naglašeni su zajednički interesi u različitim područjima, kao što je povezivanje energetskih i prometnih mreža dviju država. Pomoćnik ministrice Marušić posebno je istaknuo važnost ječanja suradnje na području Srednje Europe te povezivanja Jadrana s Baltikom.

Govoreći o važnosti obrazovanja kao osnovnog preduvjeta za uspješno članstvo Europskoj uniji, pomoćnik Marušić je predstavio projekte u kojima sudjeluje Ministarstvo vanjskih i europskih poslova: Centar izvrsnosti, novi poslijediplomski specijalistički studij Diplomacija na Sveučilištu u Zagrebu, te Europski interdisciplinarni studij koji se upravo pokreće na Sveučilištu u Rijeci.

Također se razgovaralo i o temama iz područja Europske unije, pa tako i o investicijskom planu koji je predstavio predsjednik Europske Komisije Jean-Claude Juncker. Marušić i Mościcka-Dendys suglasili su se da je primarni interes Hrvatske i Poljske provedba mjera usmjerenih na gospodarski rast i zapošljavanje. Tijekom sastanka se razgovaralo i o EU politici proširenja, posebno o zemljama Jugoistočne Europe. Vezano uz EU politiku susjedstva posebna pažnja se posvetila aktualnoj situaciji u Ukrajini.



Priopćenja