Pomoćnica Batistić Kos na Vijeću za ljudska prava u Ženevi

Na 25. zasjedanju Vijeća za ljudska prava UN-a, najvažnijem međunarodnom forumu za promicanje i zaštitu ljudskih prava, održanom danas, 3. ožujka u Ženevi izaslanstvo...

Na 25. zasjedanju Vijeća za ljudska prava UN-a, najvažnijem međunarodnom forumu za promicanje i zaštitu ljudskih prava, održanom danas, 3. ožujka u Ženevi izaslanstvo Republike Hrvatske predvodila je pomoćnica ministrice za vanjske i europske poslove dr.sc. Vesna Batistić Kos.
Pomoćnica Batistić Kos istaknula je snažnu opredijeljenost Hrvatske jačanju ljudskih prava unutar UN sustava. Naglasila je kako Hrvatska izražava ozbiljnu zabrinutost zbog događaja u Ukrajini, poziva na suzdržanost u cilju spečavanja daljnjeg produbljivanja krize, nasilja i povreda ljudskih prava u zemlji, naglasivši važnost političkog dijaloga ta poštivanja demokratskih vrijednosti i ljudskih prava, uključujući i prava manjina.
Batistić Kos predstavila je i stajališta Hrvatske vazana uz zaštitu ljudskih prava u Siriji, Mjanmaru, Iranu, i Južnom Mediteranu, pozivajući na političko rješenje sukoba u Siriji i osiguranje humanitarnog pristupa onima koji trebaju pomoć. Također je izrazila zabrinutost rastućim tenzijama u državama Mjanmara, Rakhine i Kachie te pozvala da Iran na primjenjuje međunarodne standarde prilikom primjene smrtne kazne. Govoreći o Južnom Mediteranu, podsjetila je da politička tranzicija Južnog Mediterana mora biti utemeljena na demokratskim načelima, poštivanju temeljnih sloboda i ljudskih prava, uključujući ravnopravnost spolova.
Kada je riječ o tematskim prioritetima, pomoćnica ministrice istaknula je važnost osnaživanja žena i rodne jednakosti, uključujući ekonomsko osnaživanje žena, zaštitu od seksualnog nasilja u sukobima, pravo djevojčica na obrazovanje, zaštitu LGBTI osoba od diskriminacije, opredijeljenost Vlade poštivanju i zaštiti prava nacionalnih manjina u zemlji, te je pozdravila usvajanje konsenzusom rezolucije o prigovoru savjesti protiv služenja vojnog roka, prve hrvatske inicijative na Vijeću. Pomoćnica Batistić Kos podsjetila je na kandidaturu Hrvatske za članstvo u Vijeću za ljudska prava za razdoblje 2017-2019.
Republika Hrvatska po prvi je put sudjelovala na visokom segmentu Vijeća za ljudska prava u svojstvu članice Europske Unije, te zastupajući stavove u skladu s identificiranim nacionalnim i EU prioritetima u području ljudskih prava. Hrvatska se, također priprema za članstvo u Vijeću za ljudska prava u mandatu 2017. – 2019, te će biti relevantni partner u području promicanja i zaštite ljudskih prava, unutar Europske Unije i na međunarodnom planu.



Priopćenja