Političke konzultacije s Republikom Indonezijom

Ravnatelj Uprave za političke poslove Petar Mihatov održao je u ponedjeljak, 4. srpnja 2022. godine, u Zagrebu političke konzultacije s glavnim direktorom za Ameriku i Europu Ministarstva vanjskih poslova Republike Indonezije I Gede Ngurah Swajaya.

Političke konzultacije obuhvatile su širok spektar tema, od bilateralne političke, gospodarske, obrambene, znanstvene i kulturne suradnje, pa do situacije u Indopacfiku i uloge multilateralizma, što se poglavito odnosi na UN-a i ASEAN-a u kojemu Indonezija igra nezaobilaznu ulogu. Glavni direktor Ngurah Swajaya također je iznio iskustva glede predsjedanja skupinom G20 te je iscrpno izvijestio o stanju u jugoistočnoj Aziji i izazovima s kojima se suočavaju zemlje tamošnje regije.  

Jačanje partnerstva između EU i Indonezije, ali i EU-a i ASEAN-a, ocijenjeni su izuzetno važnima, što bi trebao potvrditi i sastanak na vrhu EU-ASEAN krajem godine u Bruxellesu. Obje strane osobito su naglasile potrebu ispunjavanja prihvaćenih obveza na području suzbijanja klimatskih promjena, kao i što skorijeg sklapanja ugovora o slobodnoj trgovini između EU-a i Indonezije. Slobodna trgovina izdvojena je kao važan element za diversifikaciju tržišta i jačanje otpornosti gospodarstava i lanaca opskrbe.

Razmjena mišljenja uključila je i pitanje rata u Ukrajini te njegovih negativnih posljedica na cijene i sigurnost opskrbe hranom i energentima. Izražena je obostrana potpora što skorijem završetku ratnih aktivnosti, kao i nada da će u konačnici biti pronađeno diplomatsko rješenje, uz poštovanje teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta Ukrajine.

Tijekom boravka u Republici Hrvatskoj, glavni direktor Ngurah Swajaya održao je i predavanje na Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske na temu predsjedanja Indonezije skupinom G20.

Ostale vijesti