Političke konzultacije Hrvatska – Bosna i Hercegovina

Pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Željko Kuprešak održao je u četvrtak, 5. lipnja 2014. političke konzultacije sa pomoćnicima ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine...

Pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Željko Kuprešak održao je u četvrtak, 5. lipnja 2014. političke konzultacije sa pomoćnicima ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Amerom Kapetanovićem i  Zoranom Perkovićem.

Bosansko-hercegovački sugovornici zahvalili su Hrvatskoj i njezinim građanima na solidarnosti i pomoći u suočavanju s poplavama u BiH. Posebno su istaknuli da je Hrvatska bila prva koja je pomogla BiH, što njeni građani iskreno cijene i na tome se zahvaljuju. Razgovaralo se i o dinamici daljnjih aktivnosti u saniranju posljedica poplava.

Pomoćnik ministrice Kuprešak ponovio je potporu Hrvatske europskim i euroatlantskim integracijama BiH, te istaknuo spremnost da bogato hrvatsko pregovaračko iskustvo u procesu pristupanja EU podijelimo s BiH.

Na tragu daljnjeg produbljivanja dobrosusjedskih odnosa, sugovornici su identificirali područja u kojima je moguće dodatno intenzivirati suradnju, posebno u području gospodarskih odnosa, investicija te zajedničkih nastupa na trećim tržištima. Razgovaralo se i o mogućim daljnjim aktivnostima za rješavanje otvorenih pitanja, s naglaskom na održavanje tradicionalne trgovine između dviju država, te pitanje protoka roba kroz neumski koridor.

Istaknuta je i važnost prekogranične suradnje u razvijanju zajedničkih projekata od interesa za obje države, posebice za građane koji žive u pograničnim područjima. Razmotrene su i mogućnosti daljnje suradnje unutar regionalnih inicijativa.



Priopćenja