Plenarno zasjedanje Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust - IHRA

Pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova dr. sc. Vesna Batistić Kos predvodila je hrvatsko izaslanstvo na Plenarnom zasjedanju Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust (International Holocaust Remembrance Alliance - IHRA) koji se 15. svibnja održao u Londonu...


Pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova dr. sc. Vesna Batistić Kos predvodila je hrvatsko izaslanstvo na Plenarnom zasjedanju Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust (International Holocaust Remembrance Alliance - IHRA) koji se 15. svibnja održao u Londonu.

Međunarodni savez za sjećanje na holokaust se sastoji od predstavnika vlada i nevladinih udruga s ciljem poticanja aktivnosti u obrazovanju o holokaustu, sjećanju i istraživanju u zemljama članicama i drugim zainteresiranim zemljama, te u davanju političke potpore ovim aktivnostima u nacionalnim i međunarodnim kontekstima.

Svojim aktivnim sudjelovanjem u radu Međunarodnog saveza Hrvatska jasno demonstrira svoju predanost stockholmskoj Deklaraciji Međunarodnog foruma o holokaustu i privrženost provedbi nacionalnih programa koji podupiru obrazovanje, čuvanje uspomene i istraživanje holokausta i drugih genocida.

Tijekom plenarnog sastanka, razmatrano je i pitanje sigurnosti mjesta sjećanja na holokausta, te je u tom smislu izražena i zabrinutost zbog prijetnji upućenih gđi Nataši Jovičić, ravnateljici, i ostalim djelatnicima Javne ustanove spomen-područje Jasenovac. Pmvep Batistić Kos je uputila na jasnu osudu takvih prijetnji od strane hrvatskih vlasti, kao i radnje koje su hrvatske institucije poduzele u tom smislu, uključujući i osiguranje zaštitarske, policijske i pravne zaštite Jasenovcu i njegovim djelatnicima.

Na kraju sastanka veleposlanik Duaglas Davidson, posebni izaslanik za pitanja Holokausta u Državnom tajništvu SAD-a upoznao je ostale sudionike i izrazio je svoje zadovoljstvo činjenicom što je Vlada Republike Hrvatske, na svojoj posljednjoj sjednici, donijela Odluku o darovanju nekretnine, poslovne zgrade u Dežmanovoj ulici u Zagrebu, Židovskoj općini Zagreb.



Priopćenja