Otvaranjem gruzijskog veleposlanstva u Hrvatskoj jačamo odnose dviju zemalja

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je predsjednika Vlade Republike Gruzije Iraklija Garibashvilija, koji je boravio u službenom posjetu Hrvatskoj. Razgovarali su o unaprjeđenju bilateralnih i gospodarskih odnosa između dviju zemalja, euroatlantskoj perspektivi Gruzije, ruskoj agresiji na Ukrajinu, političkoj i ekonomskoj situaciji u Gruziji te situaciji na području jugoistoka Europe. U okviru posjeta gruzijskog premijera, u Zagrebu je otvoreno Veleposlanstva Gruzije u Hrvatskoj.
U izjavi za medije, premijer Plenković je kazao da je riječ o prvom posjetu  gruzijskog predsjednika Vlade Hrvatskoj uopće u posljednjih 30 godina, dodavši je da su Hrvatska i Gruzija slične po broju stanovnika.  
 
Dvojica premijera razgovarali su o unaprjeđenju bilateralnih i gospodarskih odnosa između dviju zemalja, euroatlantskoj perspektivi Gruzije, ruskoj agresiji na Ukrajinu, političkoj i ekonomskoj situaciji u Gruziji te situaciji na području jugoistoka Europe.   
 
Hrvatska podržava Gruziju u euroatlantskim integracijama
 
Predsjednik Vlade Plenković je istaknuo hrvatsku podršku gruzijskim ambicijama za članstvo u Europskoj uniji i NATO-u.
 
Podsjetio je da su Ukrajina i Moldova prošle godine dobile status kandidata za Europsku uniju, dok Gruzija za status kandidata treba provesti 12 obveza koje se nalaze u mišljenju Europske komisije. Dodao je da ga je premijer Garibashvili izvijestio o ispunjavanju tih obveza.
 
"Vjerujem da ćemo ponovnu raspravu imati krajem ove godine o sve tri zemlje i da će do tada Gruzija ostvariti napredak kako bi u institucionalnom smislu mogla ići dalje prema članstvu u Europskoj uniji", rekao je Plenković.
 
Govoreći o gruzijskim ambicijama za pristupanje NATO-u, premijer je rekao da je ministar vanjskih poslova te zemlje bio na nedavno održanom summitu u Vilniusu. Podsjetio je da Gruzija u okviru svog teritorija ima dvije okupirane regije, ocijenivši političku i sigurnosnu situaciju u toj zemlji zahtjevnom i osjetljivom.
 
Unaprjeđujemo gospodarske odnose
 
Naglasio je da Hrvatska i Gruzija žele unaprijediti i gospodarske odnose, pozdravivši angažman niza hrvatskih kompanija na gruzijskom tržištu. Plenković očekuje i povećanje interesa gruzijskih kompanija za izvoz u Hrvatsku.
 
Kazao je da je gruzijskog premijera izvijestio i o ekonomskoj situaciji u Hrvatskoj te efektima članstva u Schengenu i eurpodručju.   
 
Premijer je rekao i da je Hrvatska je u procesu europske integracije Gruzije više puta do sada, zajedno s drugim partnerima unutar Europske unije, sudjelovala u različitim tehničkim, tzv. twinning programima suradnje na način da su hrvatski stručnjaci dani na raspolaganje gruzijskoj vladi, dok su u Hrvatsku, koja ima najsvježije iskustvo iz procesa pristupanja Europskoj uniji, dolazili i stručnjaci iz Gruzije.  
 
Naglasio je da će Hrvatska, kao i do sada, podupirati Gruziju u njenim reformskim naporima te europskim i transatlantskim ambicijama. Premijer Plenković je izrazio zadovoljstvo što će danas u Zagrebu biti otvoreno gruzijsko veleposlanstvo u Hrvatskoj. 
 
Hrvatska Gruziji vrijedan i važan partner  
 
Predsjednik Vlade Republike Gruzije Iraklij Garibashvili naglasio je da Gruzija ima vrijedne, važne i partnerske odnose s Hrvatskom, za koju je kazao, da je primjer zemlje koja je ostvarila svoje vanjskopolitičke ciljeve u trideset godina neovisnosti.
 
"Otvaranjem veleposlanstva u Hrvatskoj jača se dinamika bilateralnih odnosa i snažnija prisutnost Gruzije u ovom dijelu Europe", rekao je Garibashvili.
 
Posebno je zahvalio premijeru Plenkoviću na snažnoj podršci gruzijskim euroatlantskim aspiracijama.
 
Garibashvili je rekao i da je Gruzija posljednjih godina postigla napredak u gospodarskom razvoju, jačanju demokracije i vladavine prava.
 
"Ideal slobode godinama je vodio Gruziju da postane puni član europske obitelji, a danas smo bliže tom nacionalnom cilju", zaključio je gruzijski premijer.
 

Izvor: Vlada RH

Priopćenja