Održavanje virtualnih seminara o institucijama i funkcioniranju EU u okviru projekta „Innovation Lab for EU Integration of Ukraine (InnoLabEU)“

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Virtualnim seminarima na temu „EU basics“ i „Legal approximation with EU acquis, methodology and implementation“ započela je provedba druge komponente projekta „Innovation Lab for EU Integration of Ukraine (InnoLabEU)“. Aktivnosti su održane u obliku dvodnevnih seminara od 16. do 20. siječnja 2023. godine. U okviru druge komponente projekta, kojeg provodi Služba za prijenos znanja u suradnji s njemačkim GIZ-om (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit), hrvatski stručnjaci rade na jačanju sposobnosti ukrajinske javne uprave u pripremi za proces pregovora o pristupanju EU. Pomoć je primarno usmjerena na Vladin ured za koordinaciju europskih i euroatlantskih integracija (GOCEEI), Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine i druge relevantne institucije.

Uvodni seminar na temu „EU basics“ održale su djelatnice Ministarstva vanjskih i europskih poslova Ljiljana Rek i Dušanka Šulje, a obuhvatio je povijest europskih integracija i EU. Uz pravni i institucionalni okvir sudionicima su predstavljene zajedničke politike EU i proces donošenja odluka. Tijekom seminara na temu „Legal approximation with EU acquis, methodology and implementation“, kojeg su održale savjetnica za pravna pitanja u Uredu Predsjednika Vlade RH Dubravka Vlašić Pleše i ravnateljica Uprave za europsko pravo u MVEP-u Gordana Vidović Mesarek, sudionici su imali prilike čuti o procedurama usklađivanja zakonodavstva s EU pravnom stečevinom.

Kolege iz Ukrajine pokazale su veliko zanimanje za seminare interaktivnog karaktera i predanost EU integracijskom procesu, što potvrđuje i iznimna posjećenost seminara (ukupno oko tri stotine sudionika na obje aktivnosti). Model jačanja kapaciteta, razvijen u Hrvatskoj tijekom procesa pristupanja RH EU u obliku različitih modula treninga iz ciklusa „Abeceda EU“, pokazao se primjenjiv i ukrajinskoj administraciji. U sljedećem razdoblju predviđena je daljnja aktivna provedba virtualnih aktivnosti koje će obuhvatiti teme relevantne za dodatno jačanje sposobnosti Ukrajine za proces europskih integracija: ekonomska politika EU, upravljanje projektnim ciklusom, proces donošenja odluka u EU. Uz navedeno planirano je i održavanje radionica na temu izvještavanja o napretku, pregovaračkim, prezentacijskim i komunikacijskim vještinama te radionica o engleskom jeziku u obavljanju EU poslova.

Ostale vijesti