Održane političke konzultacije Hrvatske i Vijetnama

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Državni tajnik za političke poslove Frano Matušić održao je 5. političke konzultacije sa zamjenicom ministra vanjskih poslova Socijalističke Republike Vijetnam Le Thi Thu Hang, u utorak 12. ožujka 2024. godine.

Uvodno je državni tajnik Matušić izrazio zadovoljstvo odličnim razvojem bilateralnih odnosa, a obostrano je istaknuto zadovoljstvo što se političke konzultacije održavaju u godini u kojoj dvije zemlje obilježavaju 30. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa. Sugovornci su se stoga dotakli i mogućih modaliteta obilježavanja 30. obljetnice tijekom ove godine, u Hrvatskoj i Vijetnamu.

Tijekom konzultacija se razgovaralo o postojećoj suradnji te o mogućnostima i modalitetima daljnjeg razvoja bilateralne suradnje u nizu područja, a iskazan je interes i za intenziviranjem suradnje između dvaju parlamenata. Sugovornici su razgovarali i o gospodarskoj i trgovinskoj suradnji, a Hrvatska je strana predstavila potencijale hrvatskih luka kao ulazne točke za izvoz roba s vijetnamskog na europska tržišta, potencijale obrambene industrije, suradnju u ICT-u, digitalizaciji, infrastrukturi, brodogradnji, agro i prehrambenoj industriji, kao i prijenosu hrvatskog znanja u mnogim drugim sektorima. Posebno je izdvojena suradnja na području turizma i sporta, u kojima je Hrvatska uspješna u globalnim razmjerima i za koje Vijetnam pokazuje snažan interes za hrvatska iskustva. Razgovaralo se i o prijedlogu uspostave međuvladinog odbora za gospodarsku suradnju.

Jačanje partnerstva između EU i Vijetnama ocijenjeno je izuzetno važnim, kako bilateralno, tako i u okviru suradnje EU-ASEAN. Slobodna trgovina izdvojena je kao važan element za diversifikaciju tržišta i jačanje otpornosti gospodarstava i lanaca opskrbe.

Sugovornici su razgovarali i o aktualnim geopolitičkim pitanjima, posebno o ratu u Ukrajini te o njegovim negativnim posljedicama. Izražena je obostrana potpora što skorijem završetku ratnih aktivnosti te je izražena nada da će u konačnici biti pronađeno rješenje koje će poštovati teritorijalnu cjelovitost i suverenitet Ukrajine.

Također se razgovaralo o multilateralnoj suradnji, a sugovornici su razmijenili mišljenja i o globalnim i regionalnim temama, uključujući situaciju u odnosnim regijama Azije i Europe te o stanju na jugoistoku Europe.

Priopćenja